Roladki wieprzowe z fetą

Roladki wieprzowe z fetą

W dalszym ciągu pozostaję we włoskich klimatach. Spełniając marzenia ukochanego, zrobiłam mu schabowe, ale takie, które go na prawdę zaskoczyły.

Zacznijmy od przygotowania roladek: kotlety schabowe cienko rozbijamy, tak by miały kilka milimetrow grubości, następnie rozsmarowujemy na nich ser feta i wkladamy kilka świeżych listków bazylii i tymianku. Jeśli chcemy mocniejszych wrażeń warto też położyć na fecie paseczki chili.

Następnym krokiem będzie zwinięcie i obwiązanie roladek tak by się nie rozpadły. Niezbyt trudne, ale wymagające precyzji zajęcie – warto poświęcić mu chwilę żeby nic nam się później nie rozpadło. Roladki odstawiamy do lodówki i zabieramy się za sos.

Na pierwszy rzut na patelni lądują oczywiście cebula i spora ilość czosnku. Później dołącza do nich puszka krojonych pomidorów. a na samym końcu pokrojona w kostkę ugrillowana papryka (która spędziła trochę czasu w piekarniku żeby zdjąć z niej skórkę tak jak w tym przepisie). No i oczywiście zioła. W tym wypadku : oregano, tymianek, a do tego jeszcze sól i pieprz

Roladki obsmażamy z każdej strony tak żeby nabrały koloru, a następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem. Zapiekamy ok. 15-20 tak żeby mieć pewność, że nie natrafimy na surowe mięso. I w zasadzie cała praca za nami. Nie zapomnijcie o ściągnięciu sznurka, który trzymał roladki! Teraz tylko uważajcie żeby się nie poparzyć, co ja robię notorycznie przy tym przepisie



KOMENTARZE