Sałatka z selerem konserwowym i ananasem

Sałatka z selerem konserwowym i ananasem

Osobiście niezbyt często przygotowuję różnego rodzaju sałatki. Mam tu na myśli takie klasyczne, imieninowe pozycje, które z pewnością ktoś wam zaserwuje w czasie wizyty u cioci. Nie znaczy, ze ich nie lubię. Wręcz przeciwnie – za jarzynową dałabym się pokroić. I właśnie takie okazje jak dzisiejsza każą mi się zastanowić dlaczego nie robię tego częściej. Może z lenistwa? Jeśli was też ogranicza ten powód, mam dla was przepis na szybką sałatkę, którą przygotujcie dosłownie w kilka chwil – nawet gdy goście już pukają do drzwi. Zapewniam was, że sałatka z selera konserwowego, ananasa i szynki na stałe wejdzie do waszego kulinarnego repertuaru.

Przepis na sałatkę z selerem konserwowym i ananasem

Składniki:

  • słoik selera konserwowego (ok 150-200g)
  • pół puszki ananasa w plastrach
  • 3 jajka
  • 100 g goudy lub innego sera żółtego
  • pół puszki kukurydzy
  • 150 g wędzonej szynki lub 1 wędzona pierś w kurczaka
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz

Jak zrobić sałatkę z selerem konserwowym i ananasem?

Tak jak obiecałam, przygotowanie tej sałatki jest szybkie i banalnie proste.

Ugotuj jajka na twardo, następnie obierz je i pokrój w drobną kostkę. Na sitku odcedź selera oraz kukurydzę. Ananasa pokrój w niedużą kostkę, podobnie jak szynkę (lub pierś z kurczaka, jeśli jej używasz). Ser żółty zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce, dodając majonez oraz doprawiając sałatkę solą i pieprzem. W razie potrzeby, dodaj nieco więcej majonezu.

Sałatka nadaje się od razu do podania, chociaż najlepiej smakuje, kiedy przegryzie się przez kilka godzin.

Sałatka z selera konserwowego i ananasa, przepis na sałatkę z selera i ananasa, jak zrobić sałatkę z selera i ananasa, sałatka z selera konserwowego, anasa i szynki, prosta sałatka, szybka sałatka



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *