Roladki z szynki z chrzanem
Tak przygotowane roladki z szynki z chrzanem idealnie nadają się na wielkanocny stół, chociaż z doświadczenia wiem, że są także przebojem na każdym imprezowym stole. Goście je uwielbiają i za każdym razem gdy postawię je na stole, ekspresowo znikają z półmiska.
Właśnie z tego względu zawsze dobrze zrobić ich nieco więcej niż mogłoby się wydawać, że będzie to konieczne. Jeśli jakimś cudem zostaną, podziękujesz sobie, bo będziesz mieć wyjątkowo smaczną przekąskę na później.
Jaka wędlina najlepiej nada się na roladki z szynki z chrzanem?
Aby zrobić roladki z szynki potrzeba zaledwie kilku składników. Warto zadbać o to by były możliwie jak najlepszej jakości, gdyż to właśnie one przesądzają o finalnym smaku. Lepiej zrezygnować z półśrodków i wybrać te, które są naprawdę smaczne. Zwłaszcza, jeśli zamierzasz zaserwować tę przekąskę na świątecznym stole.
Co oczywiste, w tym wypadku pierwsze skrzypce odgrywa szynka. Wybierz tę, która ci smakuje i masz pewność, że nie zawiera w sobie polepszaczy smaku lub konserwantów. Idealnie jeśli będzie lekko wędzona.
Aby roladki dobrze się zwijały, plastry szynki nie mogą być zbyt grube, ponieważ w trakcie rolowania będą się kruszyć, łamać i rozwijać. Dodatkowo, warto wybrać szynkę o dosyć dużej średnicy. Dzięki temu będzie ci łatwiej rozsmarować na nich farsz i prościej będzie się je zawijać, a w efekcie nie otrzymasz mikroprzekąski.
Jak wybrać dobry chrzan?
Kolejnym niezwykle istotnym składnikiem tej przekąski jest chrzan. Niestety, w sklepach bardzo często można dostać taki, który zupełnie nie ma smaku i bardziej przypomina śmietanę z lekkim posmakiem chrzanowym niż taki prawdziwy chrzan, który kręci w nosie i wyciska łzy.
Idealnie, jeśli masz domowy, samodzielnie ucierany chrzan. Jeżeli wolisz go kupić, przetestuj kilka marek i wybierz ten ostry o jak najbardziej intensywnym smaku i aromacie.
Nie tylko roladki z szynki z chrzanem – jakie przekąski zrobić na Wielkanoc?
Świąteczne biesiadowanie ma to do siebie, że zwykle trwa godzinami. Dlatego warto zadbać o to, aby na stole pojawiły się różnego rodzaju proste przekąski, które wytrzymają dłuży czas poza lodówką. Roladki sprawdzą się w tej roli idealnie. Do tego różnego rodzaju jajka faszerowane (np. wiosenne, z chrzanem lub curry). Obowiązkowo powinny pojawić się jeszcze sałatki np. sałatka królewska lub dla tych, którzy nie lubią majonezu sałatka z tortellini i awokado.
Przepis na roladki z szynki z chrzanem
Składniki na roladki z szynki z chrzanem
- 3 jajka
- 150 g sera żółtego
- 2-3 łyżki chrzanu
- 1,5 łyżki majonezu
- Sól, świeżo mielony pieprz
- 10 plastrów dobrej jakości szynki
Jak zrobić roladki z szynki z chrzanem
Rozpocznij od przygotowania farszu. Jajka ugotuj na twardo, obierz je ze skorupek i pozostaw do wystygnięcia. Następnie rozgnieć je dokładnie widelcem lub bardzo drobno posiekaj.
Ser zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Dodaj go do jajek razem z chrzanem i majonezem, a następnie dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj. Po spróbowaniu, możesz dodać nieco więcej chrzanu lub majonezu. Farsz powinien być dosyć gęsty.
Na brzegu każdego z plastrów wyłóż porcję nadzienia. Zwiń dosyć ciasne roladki i natychmiast podawaj.