Sałatka ze zieloną soczewicą i pieczonym burakiem

Sałatka ze zieloną soczewicą i pieczonym burakiem

Po okresie wielkich zmian w życiu osobistym i postawieniu niemal wszystkiego na głowie czas powrócić do regularnego blogowania.

Mam nadzieje, ze wszyscy gładko weszliście w nowy rok i macie ogrom sił do działania. Ja tak! Dlatego tez witam Was pyszna sałatką z zielonej soczewicy, która doskonale sprawdzi sie jako dodatek do obiadu lub lunch w pracy.

Sałatka z zielonej soczewicy i buraków

Potrzebujemy (na 4 duże porcje):

  • 200g zielonej soczewicy
  • 8 niedużych buraków
  • łyżka oleju rzepakowego
  • sól
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • pół kostki sera feta
  • 50g suszonych moreli 
  • garść pestek dyni
  • tymianek
  • łyżka soku z cytryny
  • lyzeczka miodu
  • 2 duże garście rukoli

Soczewicę namaczamy przez około godzinę w zimnej wodzie, następnie ją płuczemy i gotujemy do miękkości przez 30 minut. Musimy uważać, zeby jej nie rozgotować i zeby sie nie rozpadała.

Buraki oczyszczamy, chociaż nie musimy obierać ich ze skorki. Umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy olejem oraz oprószamy solą. Po około 15 minutach pieczenia w temperaturze 200 stopni naczynie napełniamy wodą, mniej więcej do połowy wysokości buraków, przykrywamy folią aluminiowa, którą nakłuwamy. Pieczemy az buraki bedą miękkie (to zależy od ich wielkości) w razie potrzeby do naczynia dolewamy wodę.

Na bazie soku z buraków, który zebrał sie we naczyniu żaroodpornym przygotowujemy dressing do sałatki- dodajemy do niej ocet balsamiczny i miód. Dokładnie mieszamy. Naczynie możemy postawić na kuchence i odparować nadmiar wody. Na koniec dodajemy sok z cytryny oraz listki tymianku.

Odcedzona soczewicę mieszamy z burakami pokrojonymi w kostkę. Dodajemy morele pokrojone w plasterki oraz uprażonych pestki dyni. Następnym krokiem jest dodanie rukoli, pokruszonej fety oraz doprawienie wszystkiego sola i pieprzem. Na samym końcu sałatkę skrapiamy dressingiem, mieszamy i odstawiamy na około pół godziny aby smaki sie połączyły.



KOMENTARZE