Wielkanocna zupa chrzanowa

Wielkanocna zupa chrzanowa

W niektórych domach króluje żurek, a w innych barszcz. Wielkanocna zupa chrzanowa będzie dla nich ciekawą alternatywą.

O palmę pierwszeństwa na wielkanocnych stołach walcząc ze sobą żurek i barszcz biały. A co powiecie na drobną, chociaż wciąż bardzo świąteczną, odmianę? Wielkanocna zupa chrzanowa z pewnością przypadnie do gustu wam i waszym bliskim. Jej wykonanie jest bardzo proste, a wszystkie potrzebne składniki najpewniej macie już w domu. Aby była jeszcze bardziej aromatyczna i wielkanocna, możecie dodać do gotującego się bulionu nieco wędzonki – np. boczku lub szynki. Możecie też zrezygnować z szynki do podania, zastępując ją ugotowaną, białą kiełbasą. W każdym z tych wariantów będzie pysznie!

wielkanocna zupa chrzanowa

Wielkanocna zupa chrzanowa – przepis

Składniki: wielkanocna zupa chrzanowa

  • 1,7 l bulionu warzywnego
  • 3 małe ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz
  • słoiczek (ok. 200 g) chrzanu – im ostrzejszy, tym lepiej
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • pęczek szczypiorku
  • 150 g wędzonej szynki
  • jajka ugotowane na twardo do podania

Wielkanocna zupa chrzanowa – jak zrobić?

W dużym garnku rozpuść masło i zeszklij na nim bardzo drobno posiekaną cebulę. Kiedy będzie już lekko zrumieniona, dodaj do niej także przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele angielskie, majeranek oraz liście laurowe. Całość podsmażaj około minuty, a następnie wlej do garnka bulion oraz dodaj obrane i pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki.

Gotuj zupę do momentu aż ziemniaki całkowicie zmiękną, a wręcz będą lekko rozgotowane. Wyłów z zupy liście laurowe i ziele angielskie, a następnie zmiksuj ją przy pomocy blendera na gładki krem. Następnie wymieszaj ze sobą śmietanę i chrzan z dodatkiem gorącej zupy, a później zacznij powoli dodawać je do garnka. Całość dokładnie wymieszaj. Dopraw solą do smaku, ewentualnie dodaj więcej pieprzu i chrzanu.

Zupę podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem, pokrojoną w cienkie plasterki szynką oraz szczypiorkiem.

Zobacz też inne wielkanocne przepisy:

> Zakwas na barszcz biały

> Przepis na barszcz biały

> Zakwas na żurek

> Przepis na żurek wielkanocny

> Pasztet z selera

> Wielkanocna sałatka dziadka

> Siekany sos wielkanocny



KOMENTARZE