Zakwas na żurek wielkanocny

Zakwas na żurek wielkanocny

Przed świętami warto przypomnieć sobie, jak zrobić zakwas na żurek wielkanocny.

W przypadku wielkanocnego żurku, wiele osób  zdaje się na kupne zakwasu lub koncentraty. Jednak w tym wypadku to prawdziwa ruletka. Niektóre z nich mają tak długą i dziwną listę składników, że można złapać się za głowę. Jeśli nie chcecie faszerować najbliższych podejrzanymi substancjami, dokładnie przestudiujcie etykietę koncentratu, który planujecie kupić. A najlepiej przygotujcie go samodzielnie. To naprawdę nie jest trudne.

Domowy zakwas na żurek to dosłownie kilka składników, które należy ze sobą po prostu wymieszać. Potem przychodzi  czas na cierpliwość. Zakwas potrzebuje trochę czasu, wiec za jego przygotowanie powinniście się zabrać z wyprzedzeniem – zacznijcie około tygodnia przed świętami. Samodzielnie przygotowany zakwas smakuje rewelacyjnie i gwarantuję wam, że już nigdy nie powrócicie do sklepowych substytutów.

Przepis na zakwas na żurek

Składniki:

  • 6 łyżek mąki żytniej
  • 500 ml przegotowanej wody
  • 5 listków laurowych
  • 5 ząbków czosnku
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 kulek pieprzu czarnego

Jak zrobić zakwas na żurek?

Do czystego, dużego słoja wlej przegotowaną, wystudzoną wodę. Dodaj do niej mąkę żytnią – najlepszym wyborem będzie mąka typu 2000. Do słoja wrzuć także obrane ząbki czosnku, pieprz, ziele angielskie oraz liście laurowe. Całość dokładnie wymieszaj.

Słój przykryj gazą lub ściereczką, przewiąż gumką recepturką lub sznurkiem. Zakwas potrzebuje dostępu świeżego powietrza, dlatego nie zakręcaj słoika. W przeciwnym razie nie ukisi się prawidłowo.

Słój z zakwasem odstaw w ciepłe i ciemne miejsce – może to być np. szafka w kuchni. Temperatura pokojowa powinna być odpowiednia dla zakwasu. Ważne, aby nie stał w chłodzie.

Zakwas mieszaj codziennie, wykorzystując do tego czystą łyżkę. Będzie gotowy po tygodniu, jednak w awaryjnych sytuacjach możesz użyć go  także po około czterech dniach. Powinien być kwaśny i intensywnie pachnieć.

Po tygodniu możesz wyłowić z zakwasu czosnek oraz inne przyprawy. Przelej zakwas do butelki razem z mąką. Możesz też od razu wykorzystać go do przygotowania wielkanocnego żurku.

Jak przyspieszyć robienie zakwasu na żurek?

Jeśli chcesz ekspresowo przygotować zakwas na żurek wielkanocny, możesz przyspieszyć proces fermentacji poprzez dodanie do nowego zakwasu  soku z kiszonych ogórków, wody z kapusty kiszonej lub też dodać skórki z chleba pieczonego na zakwasie. Dobrym rozwiązaniem będzie również dodanie niedużej ilości już gotowego zakwasu.

Co oznacza piana na zakwasie?

Piana, pojawiająca się na zakwasie, jest naturalnym elementem procesu fermentacji. Nie oznacza to, że zakwas się zepsuł. Możesz ją zdejmować co kilka dni z powierzchni zakwasu przy pomocy łyżki.

Niepokojącym objawem jest pleśń – wówczas zakwas należy wyrzucić. Pojawienie się pleśni może wynikać z zanieczyszczenia zakwasu (np. w wyniku niedokładnego oczyszczenia słoja, mieszania zakwasu brudną łyżką) lub z powodu zbyt małego dostępu powietrza.

Jak przechowywać zakwas na żurek?

Jeżeli nie wykorzystujesz od razu całego zakwasu, usuń z niego przyprawy i czosnek, a następnie przelej do czystego słoika cały płyn razem z mąką. Na tym etapie możesz już szczelnie zamknąć zakwas. Przechowuj go w lodówce maksymalnie dwa tygodnie.



KOMENTARZE