Żurek wielkanocny

Żurek wielkanocny

Żurek wielkanocny to nieodzowny element świąt. Czy jada się go w waszych domach?

W moim domu każdą Wielkanoc poprzedza dosyć niegroźny, ale za to właściwie nierozwiązywalny spór. Spór o to, czy na świątecznym stole powinien pojawić się wielkanocny żurek czy też barszcz biały. Mama wychowywała się w domu „barszczowym” z kolei w rodzinie taty święta wielkanocne to żurek. Kompromis w tym wypadku wygląda u nas tak, że finalnie zawsze pojawiają się dwie zupy, które jemy przez kilka, świątecznych dni.

Ja chyba preferuję jednak barszcz, ale mimo wszystko mam w głowie to dziwne uczucie, które mówi mi, że na wielkanocnym stole powinny jednak pojawić się obie zupy.

Jaki powinien być idealny żurek wielkanocny? Przede wszystkim kwaśny, sycący i pachnący wędzonką. Do jego przygotowania warto wykorzystać taką domową wędzonkę, którą wkładacie także do świątecznego koszyczka. Jej aromat w czasie gotowanie będzie unosił się w całym domu.  Dodajcie do tego jajko i sporą ilość majeranku, a otrzymacie naprawdę przepyszną zupę, którą tak naprawdę warto przygotować o każdej porze roku.

Przepis na żurek wielkanocny

Przepis na żurek wielkanocny

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 500 ml zakwasu na żurek (przepis na domowy zakwas na żurek >>tutaj<<)
  • 500 g wędzonki (np. wędzonych żeberek, boczku lub szynki)
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki chrzanu
  • 4 białe kiełbasy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki suszonego majeranki
  • 4 jajka1

Jak zrobić żurek wielkanocny?

Bulion warzywny przelej do dużego garnka. Dodaj do niego wędzonkę (boczek i szynkę pokrój w mniejsze kawałki). Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj przez 15-20 minut.

Do garnka dodaj białą kiełbasę w całości i gotuj na średnim ogniu przez kolejne 15 minut.

Dodaj zakwas na żurek i gotuj przez około 10 minut. Dodaj również majeranek i pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Po 10 minutach zdejmuj garnek z palnika. Dodaj śmietanę, wymieszaną z chrzanem. Dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

Białą kiełbasę pokrój w dosyć grube plasterki, dodaj do zupy. Możesz również podawać ją z kiełbasą w całości.

Do zupy obowiązkowo dodaj przekrojone na pół jajka ugotowane na twardo (jajka na twardo powinno się gotować ok. 8-10 minut)



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *