Jajka faszerowane z pieczarkami
Jeśli na Wielkanoc lub rodzinne spotkanie planujesz przygotować niewielkie przystawki na jeden lub dwa kęsy, przygotuj jajka faszerowane z pieczarkami. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, można je zrobić z wyprzedzeniem, a goście zawsze się nimi zajadają. Właśnie z tego względu najlepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie od razu podwójnej porcji.
Jakie zioła pasują do pieczarek?
Grzyby już same w sobie są mocno aromatyczne, jednak w przypadku pieczarek bywa różnie, dlatego warto dodatkowo je doprawić, aby dodatkowo podkręcić ich smak.
Idealnym partnerem dla pieczarek jest najzwyklejszy, czarny pieprz. Najlepszym wyborem będzie ten świeżo mielony wprost z ręcznego młynka. Jego aromat bije na głowę ten mielony, który możecie kupić w sklepach. Gwarantuję, że jeśli raz go spróbujecie, już nigdy nie sięgniecie po sklepowy proszek.
Jakie jeszcze przyprawy pasują do pieczarek? Doskonałym wyborem będzie tymianek, rozmaryn oraz oregano. Można również sięgnąć po bazylię, cząber lub szałwię. Dobrym wyborem będzie również czosnek i ostra papryka. Ważnym jest, aby nie przesadzić z przyprawami i nie stłumić naturalnego aromatu grzybów.
Czym jeszcze można nafaszerować jajka?
Oczywiście, jajka z majonezem ani jajka faszerowane z pieczarkami nie są jedyną opcją jeśli chodzi o różnego rodzaju nadzienia. Tak naprawdę możliwości są nieograniczone, dlatego warto puścić nieco wodze fantazji, aby zaskoczyć gości i przygotować dla nich naprawdę pyszne przekąski.
Na wielkanocnym stole doskonale sprawdzą się jajka faszerowane szynką i chrzanem. Ciekawym urozmaiceniem będą również te z suszonymi pomidorami oraz z curry. Wielbiciele ryb mogą sięgnąć po tuńczyka lub sardynki. Warto również przetestować wersję z awokado, buraczkami lub musztardą. Tak naprawdę wszystko co znajduje się w lodówce można przerobić na nadzienie do jajek. Wystarczy odrobina wyobraźni.
Jak podać jajka faszerowane z pieczarkami?
Jajka z poniższego przepisu idealnie nadają się do przygotowania deski przekąsek na różnego rodzaju przyjęciach i rodzinnych spotkaniach. Można przygotować je z wyprzedzeniem i dobrze zniosą nawet kilka godzin spędzonych na stole lub w bufecie.
Warto wymieszać co najmniej kilka rodzajów jajek faszerowanych. Dodaj do nich także inne drobne przekąski takie jak roladki z szynki, koreczki serowe lub koreczki z szynką. Super dodatkiem do nich będzie również uwielbiana przez wszystkich sałatka hawajska lub wyjątkowo smaczna sałatka z tortellini i awokado.
Przepis na jajka faszerowane z pieczarkami
Składniki na jajka faszerowane z pieczarkami
- 4 jajka
- 3 duże pieczarki
- 1 nieduża cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 duża łyżka majonezu
- Sól, świeżo mielony pieprz
- Tymianek do dekoracji
Jak zrobić jajka faszerowane z pieczarkami
Jajka ugotuj na twardo. Obierz je ze skorupek i poczekaj do wystygnięcia. Przekrój je na pół i ostrożnie wyjmij żółtka i rozgnieć je przy pomocy widelca.
Cebulę posiekaj bardzo drobno (np. przy pomocy blendera z rozdrabniaczem). Podsmaż ją na rozgrzanym oleju do momentu aż mocno się zrumieni.
Pieczarki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i dodaj do cebuli. Całość dopraw solą i pieprzem, a następnie smaż do momentu aż pieczarki zmiękną i się zrumienią. Odstaw do przestygnięci, a następnie dodaj je do rozdrobnionych żółtek.
Do żółtek do pieczarkami dodaj majonez. Dokładnie wymieszaj, a następnie wypełnij farszem białka. Udekoruj tymiankiem i natychmiast podawaj.