Sałatka ziemniaczana z bobem

Sałatka ziemniaczana z bobem

W ciepłe, letnie dni sałatki ziemniaczane są jednym z moich ulubionych pomysłów na obiad. Robi się je ekspresowo, są sycące i dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. No i jeszcze jedno – świetnie nadają się na tzw. czyszczenie lodówki. Zmieszajcie z ziemniakami i sosem kilka składników, które akurat zalegają w waszej kuchni, a za każdym razem uzyskacie fantastyczny efekt.

Ale pamiętajcie, że jeśli mówię o sałatkach, to nie mam tu na myśli byle jakich sałatek, tylko te przygotowane z cudownie pysznych, delikatnych, młodych ziemniaczków. Takich, które o tej porze roku są absolutnie najlepsze i właściwie nie wymagają żadnej zabawy z obieraniem. Zawsze w czasie zakupów staram się wybierać te jak najmniejsze – nie tylko szybciej się gotują, ale też ładniej wyglądają i nie trzeba ich kroić na mniejsze kawałki. Poświęćcie na to trochę czasu, a gwarantuję, że nie pożałujecie.

Co oczywiste, sałatka ziemniaczana z bobem nie może obyć się bez bobu. Czy wiedzieliście, że możecie go jeść ze skórkami, nie tracąc czasu na jego łuskanie? Więc w jakiej formie go zaserwujecie, pozostaje waszą osobistą preferencją. Ja jednak wolę poświęcić nieco więcej czasu na obieranie bobu, ponieważ najzwyczajniej w świecie wygląda on ładniej.

Aha! Nie zapomnijcie o pysznym dressingu do sałatki. Zwykle przygotowuje się je na bazie jogurtu lub majonezu (coś w tym stylu zrobiłam w przypadku tej sałatki >> klik <<) jednak tym razem zdecydowałam się na lżejszy sos miodowo-musztardowy. Całość smakuje rewelacyjnie i gwarantuję, że nie raz powrócicie do tego przepisu.

Sałatka ziemniaczana z bobem – przepis

Składniki: sałatka ziemniaczana z bobem

  • 300 g młodych ziemniaków
  • 500 g bobu (przed obraniem)
  • 150 g surowego boczku
  • 80 g pestek dyni
  • mały pęczek rzodkiewek
  • mały pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz

Dressing miodowo-musztardowy:

  • 2 łyżki musztardy delikatesowej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżeczki płynnego miodu

Sałatka ziemniaczana z bobem – jak zrobić?

Ziemniaki dokładnie umyj i lekko wyszoruj. Jeśli są większe, przekrój je na mniejsze kawałki. Ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, uważaj, aby ich nie rozgotować.

Bób wrzuć go gotującej się wody i gotuj przez ok. 10 minut (powinien być miękki, ale nie rozgotowany) Aby zachować zielony kolor, tuż po ugotowaniu zalej bób zimną wodą. Obierz go ze skórek.

Pestki dyni upraż na suchej patelni do momentu aż się lekko zrumienią. Rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki. Boczek pokrój w drobną kostkę, a następnie usmaż do momentu aż wytopi się z niego cały tłuszcz i będzie chrupki. Odsącz go na papierowym ręczniku.

W dużej misce zmieszaj wszystkie składniki dressingu, tak aby utworzyły jednolity sos. Dodaj do niego ciepłe ziemniaki, bób, pestki dyni, boczek oraz rzodkiewkę. Całość dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem oraz posyp drobno posiekanym szczypiorkiem. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Zobacz też inne przepisy z bobem i nie tylko

Zobacz też nowe przepisy



KOMENTARZE