Ciabatta z pomidorami

A gdyby tak uciec od zimy, wyjechać jak najdalej, tam gdzie słońce i upały? Ok. To jednak obecnie niemożliwe. Ale może przynajmniej uda się przywołać słońce w kuchni. Ja z okazji śniadania zafundowałam sobie wycieczkę do Włoch.
Czym jest ciabatta?
Ciabatta (czyli tłumacząc na język polski po prostu „kapeć”) to włoski rodzaj białego pieczywa, które zrobione jest z mąki pszennej i drożdży. Oczywiście, ile regionów Włoch, tyle sposobów wypiekania tego włoskiego przysmaku, dlatego tym razem wstrzymam się od podania przepisu na sam chleb.
Najczęściej w środkowej Italii ciabattę je się w najprostszy sposób, czyli z dobrą oliwą i solą. Dziś pokażę wam jednak, w jaki sposób wykorzystać gotowe pieczywo. Będzie szybko i smaczno.
Ciabatta z pomidorami – przepis
Ciabatta z pomidorami – składniki:
- Jedna ciabatta
- Masło
- Ząbek czosnku
- Dwa pomidory
- Sól
- Pieprz
- Oliwa z oliwek
- Jedna kulka mozzarelli
- Pestki dyni
- Bazylia.
Ciabatta z pomidorami – jak zrobić?
Po pierwsze – przekrój ciabattę na pół, posmaruj delikatnie masłem i zgrilluj na patelni. Następnie każdą część natrzyj przekrojonym ząbkiem czosnku.
Po drugie – dwa pomidory przekrój w ósemki, a następnie usuń z nich pestki (tym razem zależy nam jedynie na miąższu, ale pestki świetnie sprawdzą się jako element zupy lub sosu pomidorowego). Pomidory pokrój w niewielką kostkę. Krótko podsmaż je na patelni, na której grillowałeś ciabatty, dorzuć też do nich drobno posiekany ząbek czosnku, którym nacierałaś pieczywo. Lekko posól, popieprz i skrop niewielką ilością oliwy z oliwek.
Po trzecie – podsmażone pomidory wymieszaj z pokrojoną w podobną kostkę mozzarellą. Następnie solidną porcję takiej mieszanki wyłóż na każdą z ciabatt.
Po czwarte – kanapki posyp uprażonymi pestkami dyni oraz dużą ilością posiekanej drobno bazylii.
Zobacz inne przepisy związane z kuchnią włoską:
Sos boloński Lasagne z cukinii Aglio e olio Idealne ciasto na pizzę Spaghetti z klopsikami – spaghetti meatballs Parmigiana z bakłażana
Zobacz ostatnie przepisy:
- Gnocchi z cukinią
- Placki z halloumi
- Roladki lasagne ze szpinakiem
- Szparagi w cieście filo
- Sprzęty kuchenne, które ułatwią ci poranki