Ziemniaki faszerowane porem i rybą

Dawno dawno temu, na samym początku funkcjonowania bloga wrzuciłam tutaj przepis na faszerowane ziemniaki. Teraz, po upływie kilku lat, aż zdziwiłam się dlaczego jeszcze do niego nie wróciłam. W końcu to jeden z tych obiadów, który wymaga od nas minimalnego zaangażowania i w znacznej części robi się sam.
Podstawowy składnik, czyli ziemniaki, możecie przygotować z wyprzedzeniem, a po powrocie z pracy możecie już tylko je podrasować. Właściwie w kwestii tego przepisu macie niemal nieograniczone możliwości i spore pole do popisu. Tym razem zdecydowałam się na dwa nieco niedoceniane składniki czyli wędzoną rybę i cudowne pory.
Przepis na ziemniaki faszerowane porem i rybą:
- Trzy duże ziemniaki
- Jeden duży por (głównie biała część)
- 150 – 200 gramów wędzonego dorsza lub makreli
- 100 gramów wędzonego sera
- Szczypta soli
- Łyżka masła
- Szczypta białego pieprzu
- Szczypta chilli
- Łyżka soku z cytryny
Jak zrobić ziemniaki faszerowane porem i rybą?
Dokładnie umyte, nieobrane ziemniaki, zawinięte w folię aluminiową, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy je do momentu aż będą miękkie – czas zależy od ich wielkości, ale powinno zająć to co najmniej 45-60 minut.
Kiedy upieczone ziemniaki przestygną kroimy je na pół i za pomocą łyżki wybieramy z nich środki tworząc łódeczki (uważajcie tylko by nie uszkodzić skórki). Środki ziemniaków lekko ubijamy tłuczkiem lub widelcem.
Pora oczyszczamy i dokładnie myjemy. Kroimy go w półtalarki. Następnie na patelni rozpuszczamy masło i powoli rumienimy na pora. Wystarczy żeby zmięknął i lekko się przyrumienił.
Pora dodajemy do ziemniaków. Razem z nim także rozdrobnioną rybę, połowę startego sera oraz przyprawy i sok z cytryny. Mieszamy, ale delikatnie, tak aby nie powstała nam papka. Masą wypełniamy skórki ziemniaków. Posypujemy resztą startego sera. Zapiekamy w temperaturze 160 stopni 15 minut, tak by ser się roztopił. Podajemy na ciepło.
Zobacz inne przepisy na ziemniaki:
Paprykowe łódeczki ziemniaczane Sałatka ziemniaczana z groszkiem Pieczonki, duszonki – ziemniaki w kociołku Curry z bobem i ziemniakami Latkes – żydowskie placki ziemniaczane Toskańskie frytki wg Nigelli