Placuszki z kalafiora

Placuszki z kalafiora

Ostatnio staliśmy się fanami kalafiora. I nie ma co się nam dziwić, gdyż kalafior to wyjątkowo wdzięczne warzywo. Można go gotować, piec, smażyć. Nadaje się jako dodatek do obiadu, przystawka, podstawa zupy, ale i świetnie sprawdzi się jako główny element sytego obiadu. I właśnie o tym ostatnim przypadku jest ten wpis.

Jak się bowiem okazuje wystarczy tylko trochę chęci, aby kalafior stał się znacznie ciekawszym daniem niż klasyk z bułką tartą znany z przedszkola lub niedzielnego obiadu. Czy lepszym? To już musicie ocenić sami!

Przepis na placuszki z kalafiora

Składniki na placuszki z kalafiora:

  • Średni kalafior (około 400 gramów)
  • Jedno duże jajko 
  • Dwie łyżki mąki
  • Sok z połówki cytryny
  • Szczypta płatków chill
  • Starty ząbek czosnku
  • Łyżeczka curry lub dwie przyprawy curry
  • Pół drobno posiekanego pęczka kolendry.

Jak zrobić placuszki z kalafiora?

Podobnie jak z wszystkimi placuszkami, także z tymi gotowanie jest niezwykle łatwe. Kalafiora dzielimy na różyczki, a następnie gotujemy go około pięciu minut, tak aby był miękki. Po odcedzeniu ugniatamy go niezbyt dokładnie, przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Ważne żeby nie powstała nam kalafiorowa papka, więc starajcie się nie wkładać w to zbyt dużo siły.

Gdy masa trochę przestygnie dodajemy pozostałe składniki: mąkę, roztrzepane jajko, sok z cytryny, kolendrę oraz zioła i sól. Jeśli nasz kalafior wchłonął więcej wody, to być może trzeba będzie dodać do niego więcej mąki.

Masę wykładamy na rozgrzany olej, a następnie formujemy niezbyt grube placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy na ciepło. Świetnie smakują z paprykowym dipem (przepis znajdziesz TUTAJ), sosem serowym (przepis znajdziesz TUTAJ) lub klasycznym sosem czosnkowym (przepis odnajdziesz W TYM MIEJSCU).

Zobacz inne przepisy na placki i naleśniki:

Zobacz ostatnie przepisy:



KOMENTARZE