Curry z ziemniakami i groszkiem

Curry z ziemniakami i groszkiem

Tymczasem dzisiaj przedstawiam Wam, przepis, który gości na moim stole dosyć często i spodoba się wszystkim tym, którzy przepadają za ostrymi daniami. To jedna z tych potraw, którymi możecie wykarmić głodną chordę przyjaciół. To curry jest niezwykle sycące, a do tego łatwo ugotować go wielki gar.

A jeśli chcecie, by było domowe od A do Z skorzystajcie z tego przepisu na domową zieloną pastę curry

Potrzebujemy:

  • dwie szklanki zielonego groszku (może być mrożony)
  • 400 g młodych ziemniaków
  • 1 puszka mleka kokosowego (500g)
  • 200 g marynowanej papryki
  • 3-4 łyżeczki zielonej pasty curry (przepis TUTAJ, ilość zależy od waszej tolerancji ostrości, możecie dodać więcej)
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • sok z 1 limonki
  • 2 łyżki oleju
  • świeża kolendra do podania

Ziemniaki obieramy i kroimy je na ćwiartki (jeśli są małe możemy zostawić całe). W garnku na oliwie podsmażamy pastę curry. Następnie podlewamy ją szklanką gorącej wody i dodajemy ziemniaki, sos rybny oraz mleczko kokosowe. Dokładnie mieszamy. Gotujemy przez ok 30 – 40 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Wtedy dodajemy groszek oraz pokrojoną w paski paprykę. Gotujemy kolejne 5 minut. Na samym końcu skrapiamy całość sokiem z limonki, a przed podaniem posypujemy obficie kolendrą.



KOMENTARZE