Curry z ziemniakami i groszkiem

Tymczasem dzisiaj przedstawiam Wam, przepis, który gości na moim stole dosyć często i spodoba się wszystkim tym, którzy przepadają za ostrymi daniami. To jedna z tych potraw, którymi możecie wykarmić głodną chordę przyjaciół. To curry jest niezwykle sycące, a do tego łatwo ugotować go wielki gar.
A jeśli chcecie, by było domowe od A do Z skorzystajcie z tego przepisu na domową zieloną pastę curry
Potrzebujemy:
- dwie szklanki zielonego groszku (może być mrożony)
- 400 g młodych ziemniaków
- 1 puszka mleka kokosowego (500g)
- 200 g marynowanej papryki
- 3-4 łyżeczki zielonej pasty curry (przepis TUTAJ, ilość zależy od waszej tolerancji ostrości, możecie dodać więcej)
- 2 łyżki sosu rybnego
- sok z 1 limonki
- 2 łyżki oleju
- świeża kolendra do podania
Ziemniaki obieramy i kroimy je na ćwiartki (jeśli są małe możemy zostawić całe). W garnku na oliwie podsmażamy pastę curry. Następnie podlewamy ją szklanką gorącej wody i dodajemy ziemniaki, sos rybny oraz mleczko kokosowe. Dokładnie mieszamy. Gotujemy przez ok 30 – 40 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Wtedy dodajemy groszek oraz pokrojoną w paski paprykę. Gotujemy kolejne 5 minut. Na samym końcu skrapiamy całość sokiem z limonki, a przed podaniem posypujemy obficie kolendrą.