Deser z musem orzechowym
Szybki deser z musem orzechowym, który skradnie wasze serca
Deser z musem orzechowym bez wątpienia wejdzie do czołówki waszych ulubionych deserów. Jego zrobienie zajmuje dosłownie kilka minut, a do tego potrzebnych jest zaledwie kilka, niewymyślnych składników.
Masło orzechowe gra tutaj pierwsze skrzypce, dlatego poszukajcie takiego, które ma naprawdę dobry i prosty skład. Żadnych zbędnych dodatków, stabilizatorów, polepszaczy smaków ani konserwantów. Orzechy i nic więcej. To naprawdę ma ogromne znaczenie i odpowiada za 80% finalnego efektu.
Jak zrobić deser w wersji bez laktozy?
Dzięki ubitej śmietance ten wyjątkowo prosty deser zyskuje niezwykłą lekkość i puszystość. Warto jednak pamiętać, że za sprawą tego dodatku taka wersja nie nadaje się dla osób, które nie chcą lub nie mogą spożywać laktozy. Czy to znaczy, że muszą obejść się smakiem? Nic z tych rzeczy!
Aby zrobić ten w wersji bez laktozy, najlepszym wyborem będzie sięgnięcie po aquafabę czyli po prostu wodę, z puszki po ciecierzycy lub tę, w której ciecierzyca była gotowana. Wystarczy nieco cierpliwości i po kilku minutach ubijania, taka woda zamienia się w puszystą masę. A smak? Bez obaw – nie jest prawie w ogóle wyczuwalny i będzie bez wpływu na finalny smak deseru.
W jaki sposób odchudzić deser z musem orzechowym?
Jeśli uważnie liczysz kalorie, nie musisz zapominać o deserach. W tym wypadku warto pamiętać o kilku zamiennikach. Odchudzając deser z musem orzechowym, podobnie jak w przypadku wersji bez laktozy, warto sięgnąć po aquafabę. Jeśli chcesz dosłodzić deser, użyj miodu zamiast cukru a w przypadku polewy wybierz po prostu gorzką czekoladę. Warto również pamiętać, że przy pominięciu masła i śmietany, ten deser staje się wręcz idealny dla wegan-łasuchów.
Czym urozmaicić deser z musem orzechowym?
Jedną z największych zalet tego deseru jest fakt, że bardzo łatwo manipulować jego smakiem, dostosowując go do własnych upodobań. Można dodać do niego jeszcze jedną warstwę, wysypując na dno pucharków pokruszone ciasteczka zmiksowane z płatkami owsianymi lub wiórkami kokosowymi. Zamiast nich możesz też postawić na owocowe nuty w postaci dżemu lub konfitury. W tym wypadku moimi faworytami są przetwory z cytrusów (np. cytrynowe lub pomarańczowe) oraz porzeczkowe.
Przepis na deser z musem orzechowym
Składniki na deser z musem orzechowym
- 150 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki masła orzechowego
- Łyżeczka pasty waniliowej
- 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)
Polewa czekoladowa:
- 50 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki kakao
- 100 g masła
Jak zrobić deser z musem orzechowym
Do miski przełóż masło orzechowe, pastę waniliową, cukier puder oraz ok. 2 -3 łyżki wrzątku. Utrzyj wszystko na gładką masę, tak aby masło miało nieco rzadszą konsystencję. W osobnej miseczce ubij na sztywno śmietanę.
Ubitą śmietaną dodawaj stopniowo do masła orzechowego, cały czas ubijając masę przy pomocy trzepaczki. Tak przygotowaną masę przełóż do pucharków.
Przygotuj polewę czekoladową. W niewielkim garnuszku rozpuść masło, a następnie dodaj do niego kakao oraz śmietankę. Zdejmij garnek z ognia i zacznij mieszać ją przy pomocy trzepaczki – najlepiej sprawdzi się trzepaczka w blenderze, dzięki wysokim obrotom masa stanie się gęsta i puszysta w krótkim czasie.
Przestudzoną polewę wylej na masę orzechową. Schładzaj w lodówce przez minimum 2-3 godziny. Deser z masła orzechowego podawaj udekorowany posiekanymi orzechami i szczyptą gruboziarnistej soli.