Pierś z kurczaka faszerowana papryką

Koniec świata, którego jednak nie było, święta i nowy rok przeżyte. Teraz czas na powrót to rzeczywistości. Powrót z kilkoma mocnymi postanowieniami, także tymi blogowymi. W ramach realizacji jednego z nich, nadrabiam zaległości i wrzucam zaległy przepis na pierś z kurczaka. To ona wygrała dla mnie warsztaty kulinarne zorganizowane przez firmę Knorr w Warszawie.
Pierś z kurczaka faszerowana papryką – przepis
Pierś z kurczaka faszerowaną papryką – składniki:
- Dwie pojedyncze piersi z kurczaka
- 200 gramów serka ricotta (lub twarożek)
- Starta skórka z cytryny
- Fixx Knorr – pomysłna soczystego kurczaka w ziołach z cytrynową nutą (możecie zastąpić własną mieszanką ziół)
- Pół dużej papryki (lub pół awokado)
- Masło
Pierś z kurczaka faszerowana papryką – jak zrobić?
Pierś z kurczaka (każdą z nich) rozcinamy tak by uzyskać możliwie jak największą powierzchnię (robimy tak zwanego motylka, uważając żeby nie otrzymać dwóch kotletów). Następnie delikatnie je rozbijamy, tak żeby ich powierzchnia była równa, a dalej smarujemy ją serkiem ricotta (odchudzający się dostają chudy twarożek) wymieszanym ze startą skórka z cytryny i połową ziół dołączonych do fixu knorr pomysł na soczystego kurczaka w ziołach z cytrynowa nutą. Oczywiście możecie też zastąpić go waszymi ulubionymi ziołami.
Na brzegu piersi ułożyłam kilka paseczków papryki (później wymyśliłam, że równie dobre byłoby awokado) Wszystko zawinęłam w roladkę i dla lepszego efektu zawiniętą w folie włożyłam na kilka chwil do lodówki. Następnie posmarowałam ją reszta ziół wymieszaną z klarowanym masłem i usmażyłam w torebce dołączonej do fixa.
Szczerze mówiąc efekt przerósł moje oczekiwania. Nigdy nie mam zbyt wysokich oczekiwań w stosunku do „proszkowych” dań, tym razem miło się rozczarowałam.
Zobacz też inne przepisy na dania z kurczaka:
Marynata do mięs Gulasz jabłkowo cebulowy z kluseczkami Sałatka hawajska Klopsiki w sosie musztardowym Kurczak w sosie mole Tradycyjny rosół
Zobacz ostatnie przepisy:
- Przekąska z filo
- Gnocchi z cukinią
- Placki z halloumi
- Roladki lasagne ze szpinakiem
- Szparagi w cieście filo