Tarta z makrelą i sosem chrzanowym

Tarta z makrelą i sosem chrzanowym

Nigdy nie byłam przekonana do makreli, ani żadnych wędzonych ryb, aż tu nagle w trakcie spaceru po Nowym Kleparzu zerknęła na mnie z jednego ze straganów i wtedy dokonała się we mnie jakaś psychologiczna zmiana. Od razu stworzyło mi się w głowie to danie. No i nie ma zmiłuj. Jest.

Tarta z makrelą i sosem chrzanowym – przepis

Tarta z makrelą i sosem chrzanowym – składniki:

  • Opakowanie ciasta francuskiego
  • Pieprz
  • Sól
  • Tymianek
  • Estragon
  • Cztery łyżki śmietany 18 procent
  • Cztery łyżki jogurtu naturalnego
  • Jedna mała makrela (około 200-300 gramów)
  • Trzy łyżeczki chrzanu
  • Skórka i sok z 3/4 cytryny
  • Koperek.

Tarta z makrelą i sosem chrzanowym – jak zrobić?

Zaczęło się od ciasta francuskiego, jak wiadomo gotowego, bo chyba upłynie jeszcze trochę wody w Wiśle, zanim sama zacznę je robić. Rozwijamy je i na pergaminie wykładamy na blachę, a następnie nacinamy dookoła, około centymetra od brzegu i nakłuwamy całe ciasto widelcem oraz posypujemy solą, pieprzem, tymiankiem i estragonem. Następnie wstawiamy do pieca w 180 stopniach na ok. 15 minut, tak by zdążyło się zezłocić. I w zasadzie pracy nie zostało już zbyt wiele.

Następnie szybko przygotowujemy sos, w którego skład wchodzi gęsta śmietana i w takiej samej proporcji jogurt grecki oraz 3 łyżeczki chrzanu (jego smak powinien być wyraźny). Podgrzewamy wszystko razem z sokiem z 3/4 cytryny i skórką startą z jej połówki, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany sos, który powinien być dosyć gęsty, rozsmarowujemy na upieczonym cieście.

Teraz czas na gwiazdę wieczoru, czyli makrelę. Co prawda trzeba się troszkę pomęczyć obierając ją i drobiąc mięso, ale warto to zrobić.Na koniec wszystko posypujemy jeszcze drobno posiekanym koperkiem i mamy obiad idealny.

Tym samym przekonałam się do makreli i znalazłam dla niej miejsce w moim serduszku.

Zobacz też inne przepisy na tarty:

Zobacz ostatnie przepisy:



KOMENTARZE