Faszerowane jajka z musztardą

Faszerowane jajka z musztardą

Siła tkwi w prostocie, a faszerowane jajka z musztardą są najlepszym dowodem na to, że z kilku bardzo prostych składników, które znajdą się dosłownie w każdej kuchni można wyczarować smaczną przekąskę, którą z pewnością pokochają wasi goście. Kilka minut roboty i gotowe

Czy jajka faszerowane z musztardą można przygotować z wyprzedzeniem?

Różnego rodzaju jajka faszerowane idealnie sprawdzają się jako przekąski na przyjęciach ponieważ przez dłuższy czas mogą spokojnie stać na stole, bez ryzyka, że się zepsują, zwiotczeją lub wystygną.

Z tego samego względu nie ma potrzeby robienia ich na ostatnią chwilę. Jeśli chcesz zaoszczędzić nieco czasu, możesz przygotować je nawet z kilkugodzinnym wyprzedzeniem. Jedyne co ryzykujesz, to że farsz bardzo delikatnie zmieni swój kolor, jednak w żaden sposób nie wpłynie to na finalny smak przekąski.

Jaka musztarda sprawdzi się najlepiej?

Generalnie wychodzę z założenia, że powinno się jeść to co nam smakuje. Tak więc odpowiedź na powyższe pytanie będzie jedna: robiąc jajka faszerowane wybierz taką musztardę, którą lubisz najbardziej. I mogę się założyć, że tak jak wielu czytelników, tak też wiele odpowiedzi uzyskamy.

Obecnie na rynku można dostać wiele rodzajów musztard, które bardziej lub mniej różnią się między sobą. Robiąc ten przepis najczęściej sięgam po bardziej wyraziste i ostre musztardy, które dobrze kontrastują z delikatnością jajek i pietruszki. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby sięgnąć po klasyczną delikatesową lub miodową. One również mają swój charakterystyczny aromat, który będzie dobrze współgrał z pozostałymi smakami.

Ciekawym urozmaiceniem tego przepisu będzie musztarda francuska czyli taka, która zawiera kulki gorczycy. Można wykorzystać ją jaką jedyną musztardę w tym przepisie lub dodać zmieszaną pół na pół z innym rodzajem. Jajka będą nie tylko smaczne, ale też zyskają dodatkową fakturę.

Jak podać jajka faszerowane z musztardą?

Faszerowane jajka są doskonałą przekąską już same w sobie. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby stały się jedynie elementem większego talerza przekąsek. Możesz wymieszać ze sobą różne rodzaje farszy takie jak np. te z suszonymi pomidorami, chrzanem lub curry. Warto również dodać do nich inne przekąski takie jak chociażby koreczki z szynką, koreczki serowe, roladki z szynki, zawijasy z salami lub sałatkę z selerem konserwowym.

faszerowane jajka z musztardą
Faszerowane jajka z musztardą

Przepis na faszerowane jajka z musztardą

Składniki na faszerowane jajka z musztardą

  • 6 jajek
  • 2 łyżki ostrej musztardy (np. chrzanowej, dijon lub horcice)
  • mały pęczek pietruszki
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz

Jak zrobić faszerowane jajka z musztardą

Jajka ugotuj na twardo, a następnie zalej je chłodną wodą i gdy lekko przestygną obierz ze skorupek.

Każde z jajek przekrój wzdłuż na pół i ostrożnie wyjmij z nich żółtka przy pomocy łyżeczki. Uważaj, aby nie uszkodzić białka, ponieważ później faszerowane jajka będą brzydko wyglądać.

Żółtka przełóż do miseczki. Dodaj do nich musztardę, majonez oraz bardzo drobno posiekaną natkę pietruszki. Przy pomocy widelca rozgnieć wszystko na gładką i jednolitą masę. Postaraj się zrobić to tak, aby żółtka nie tworzyły grudek. Możesz też pomóc sobie np. blenderem. Po spróbowaniu, dopraw farsz solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Możesz również dodać dodatkową porcję musztardy, gdyby jej smak nie był dostatecznie wyczuwalny.

Przygotowane wcześniej białka nafaszeruj masą z żółtek. Możesz to zrobić np. przy pomocy rękawa cukierniczego, lub po prostu przekładając porcję nadzienia przy pomocy łyżeczki.

Przed podaniem faszerowane jajka z musztardą możesz udekorować dodatkowo posiekaną natką pietruszki lub ostrą papryką w proszku.

Zobacz też inne przepisy na Wielkanoc

Zobacz też nowe przepisy



KOMENTARZE