Pączki wiedeńskie
Dla mnie zawsze były to pączki wiedeńskie, o tym, że można nazywać je inaczej dowiedziałam się na długo po tym, jak spróbowałam ich po raz pierwszy. Są jednym z moich ulubionych słodkich wspomnień z dzieciństwa. Pamiętam jak dziś, kiedy przechadzałam się z mamą w sobotę po targu i mijałyśmy stoisko, na którym pan sprzedawał gigantyczne pączki wiedeńskie oblane ogromną ilością klejącego się lukru. Jeśli byłam grzeczna i pokornie zniosłam niekończące się przechadzanie targowymi uliczkami, dostawałam właśnie takiego pączka. Nie było niczego lepszego.
Do dziś pozostał mi wielki sentyment to tego deseru. Pączków wiedeńskich nie ma już na naszym targu, ale to wspomnienie pojawia się w mojej głowie za każdym razem, gdy pojawiam się na tym placu. Właśnie dlatego ostatnio stwierdziłam, że zbliżający się tłusty czwartek będzie świetną okazją, aby odkurzyć przepis na pączki wiedeńskie. Jego podstawą jest ciasto parzone, na które przepis podawałam wam ostatnio. Cała reszta to łatwizna i gwarantuję, że bez trudu poradzicie sobie z ich przygotowaniem.
Przepis na pączki wiedeńskie
Składniki na pączki wiedeńskie:
- Olej do smażenia
- 250 ml wody
- 120 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 4 jajka
- Łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Szczypta soli
Lukier:
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- Łyżka gorącej wody
Jak zrobić pączki wiedeńskie?
Zacznij od przygotowania ciasta parzonego. W garnku zagotuj wodę, a następnie dodaj do niej masło, sól oraz ekstrakt waniliowy.
Poczekaj aż masło całkowicie się roztopi. Dodaj przesianą mąkę i natychmiast zacznij bardzo szybko mieszać. Masa powinna natychmiast stać się gęsta i jednolita. Kiedy zacznie odklejać się od ścianek garnka, zdejmij naczynie z ognia i pozostaw do wystudzenia.
Kiedy masa będzie zimna, dodaj do niej jajka, a następnie zmiksuj ją do momentu aż będzie gładka. Przełóż ją do rękawa cukierniczego.
Potnij papier do pieczenia na kwadraty o boku około 10 centymetrów. Na każdy z nich wyciśnij kółko z przygotowanego wcześniej ciasta.
W międzyczasie rozgrzej dobrze olej w dużym garnku. Kiedy będzie gorący (około 180 stopni), ostrożnie wykładaj na niego kawałki papieru z ciastem. Po kilku sekundach możesz usunąć papier z garnka, zostawiając w nim same pączki. Smaż je do momentu aż zyskają złoty kolor. Pączki smaż partiami.
Przygotuj lukier: wymieszaj dokładnie cukier puder, wodę oraz sok z cytryny do momentu aż utworzą jednolitą i gładką polewę. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty, dodaj do niego odrobinę wody.
Pączki posmaruj obficie lukrem i spróbuj powstrzymać się choć chwilę przed ich zjedzeniem ;)