Naleśniki z ryżu – 1 składnik

Naleśniki z ryżu – 1 składnik

Już prościej być nie mogło. Aby przygotować te naleśniki z ryżu potrzebujecie zaledwie jednego składnika. Nie znam osoby, która nie lubiłaby naleśników – doskonale smakują zarówno na słodko, jak i na słono. Można zaserwować je z niezliczoną ilością farszy i dodatków. Już na samą myśl o nich robię się głodna i mam ochotę zamknąć się w kuchni, aby skrupulatnie rozlewać cieniutkie warstwy ciasta na patelni.

Z pewnością też słyszeliście o naleśnikach ryżowych. Są fantastycznym rozwiązaniem dla osób, które nie tolerują glutenu, chcą zrzucić kilka kilogramów lub po prostu szukają sposobu na przełamanie kuchennej rutyny. Zazwyczaj przygotowuje się je dokładnie tak samo, jak w przypadku tradycyjnego przepisu. Jedyną różnicą jest to, że mąkę pszenną zastępuje się mąką ryżową.

Myślicie, że już prościej się nie da? Zaskoczę was! Mam dziś dla was przepis na naleśniki z ryżu, który zawiera.. tylko 1 składnik! No dobrze.. 2, jeśli doliczycie wodę. W tej wersji są to naleśniki przyjazne weganom i wegetarianom, bez glutenu, bez laktozy i bez jajek. Kalorii też prawie nie mają. Istny ideał.

Co ciekawe, są to naleśniki z surowego ryżu, który namacza się przez noc. Taka wersja jest zdecydowanie rzadziej spotykana, ale wymaga od was minimalnego wysiłku. Z resztą, przekonajcie się sami.

Przepis na naleśniki z ryżu:

Naleśniki z ryżu składniki – ok. 8 -10 sztuk

  • 1,5 szklanki ryżu

Dodatkowo:

  • 1,5 szklanki wody
  • olej do smażenia
  • szczypta soli

Jak zrobić naleśniki z ryżu?

Dzień wcześniej ryż przesyp do średniej wielkości miski, a następnie zalej go dużą ilością wody. Pozostaw go w chłodnym miejscu na około 12 godzin – ziarenka w tym czasie zmiękną i lekko spęcznieją, ale nie będą tak miękkie, jak po ugotowaniu.

Kolejnego dnia ryż przecedź i opłucz na sitku. Włóż do wysokiego naczynia. Dodaj do niego 1,5 szklanki wody oraz szczyptę soli, a następnie dokładnie zmiksuj blenderem do uzyskania względnie gładkiej masy (mogą pojawić się w niej maleńkie grudki ziarenek ryżu). Masa będzie dosyć rzadka, ale nie powinieneś się tym przejmować.

Na patelnię wylej odrobinę oleju oraz porcję masy ryżowej (niedużą chochelkę). Rozlej masę tak, aby cienką warstwą pokryła całą patelnię. Smaż około 2 minut, do momentu aż na powierzchni naleśnika powstaną bąbelki powietrza. Wówczas możesz obrócić go na drugą stronę. Smaż kolejną minutę.

Naleśniki ryżowe tuż po usmażeniu są dosyć sztywne i chrupiące, jednak po kilkunastu minutach miękną, stają się elastyczne i łatwe do zwijania.

Sprawdź też inne przepisy na naleśniki:

> Naleśniki przepis podstawowy

> Crepes souzette – naleśniki w syropie pomarańczowym

> Naleśniki ze szpinakiem i fetą



KOMENTARZE