Dżem morelowy z pomarańczami i wanilią
Dżem morelowy z pomarańczami to idealny dodatek do ciast, naleśników i innych deserów. Świetnie sprawdzi się też w daniach wytrawnych.
Jak urodzaj to urodzaj. Mojej znajomej tak bardzo obrodziła morela, że nie mogła już sobie poradzić z przerabianiem owoców. Obdarowała masę znajomych i do każdego trafiała ogromna porcja doskonałych, jędrnych, świeżo co zebranych moreli. W tej grupie znalazłam się także ja. Co oczywiste, takich prezentów nigdy nie odmawiam, bo w końcu nie ma to jak dostawa plonów prosto ze wsi.
Dopiero później zaczęłam się zastanawiać: „Co zrobić z moreli?„. Opcji było naprawdę wiele i jedna wydawała się lepsza od drugiej. Kusiła mnie nalewka no i oczywiście różnego rodzaju ciasta i serniki. Wizja suszenia owoców też była nęcąca, nie wspominając już o tym, żeby wykorzystać morele w całym szeregu wytrawnych dań. W końcu świetnie pasują chociażby do wieprzowiny lub drobiu.
Ostatecznie przygotowałam dla Was kilka przepisów, które pojawią się tutaj w najbliższym czasie. Jednak największa część owoców została przeznaczona na różnego rodzaju dżemy i konfitury. Przepięknie pachną, mają intensywny kolor oraz nieziemsko smakują. Dziś mam dla Was przepis na dżem morelowy z pomarańczami i wanilią. Jeśli do tej pory nie testowaliście takiego połączenia, koniecznie szybciutko nadróbcie zaległości. Nie pożałujecie!
Przepis na dżem morelowy z pomarańczami i wanilią
Składniki na dżem morelowy z pomarańczami i wanilią:
– na 4 słoiczki po 300 ml-
- 1,5 kg moreli bez pestek
- 2 duże pomarańcze
- 150 gramów cukru
- 1 laska wanilii
- 20 g pektyny
Jak zrobić dżem morelowy z pomarańczami i wanilią
Morele dokładnie umyj i wypestkuj, przekrajając owoce na pół. Przesyp je do dużego garnka i zacznij gotować na niewielkim ogniu.
Obierz skórkę z jednej pomarańczy (np. przy pomocy obieraczki do warzyw) i pokrój w cienkie paseczki. Wanilię przekrój wzdłuż i wydobądź z niej nasiona, przeciągając wzdłuż tępą stroną noża. W niedużym garnku zalej cukier 200 ml wody. Dodaj skórkę z pomarańczy, ziarenka i skórkę wanilii. Gotuj 15-20 minut, do momentu aż skórka pomarańczowa się skarmelizuje, a cukier zamieni się w lekki syrop.
Zetrzyj skórkę z drugiej pomarańczy i pozostaw na później.
Do gotujących się moreli dodaj syrop cukrowy z kandyzowaną skórką i wanilią oraz sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy. Gotuj około 20 minut, do momentu aż owoce się rozpadną. Po tym czasie możesz dodać pektynę. Gotuj kolejne 10-15 minut.
Aby sprawdzić, czy dżem morelowy jest już dobry, przełóż łyżeczkę dżemu na talerzyk i włóż na kilka minut do zamrażarki. W ten sposób przekonasz się, czy po schłodzeniu będzie miał pożądaną przez ciebie konsystencję. Jeśli będzie zbyt rzadki, gotuj dżem jeszcze przez kilkanaście minut.
Na samym końcu dodaj skórkę z pomarańczy, którą starłeś wcześniej. Wyjmij laskę wanilii.
Gotowy, gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików. Dokładnie zakręć i odstaw do wystygnięcia do góry dnem. Przechowuj w spiżarce.
Wersja bez pektyny: aby przygotować dżem morelowy z pomarańczami możecie również wykorzystać cukier żelujący. Moim zdaniem najlepszy będzie ten w wersji 3:1 ponieważ wykorzystacie do niego najmniej cukru – na każdy kilogram owoców będziecie potrzebować 350 g cukru.