Pieczone rzodkiewki

Rzadko jada się je na ciepło, ale pieczone rzodkiewki smakują naprawdę rewelacyjnie i warto się z nimi zapoznać
Mam takie wrażenie, że rzodkiewka jest niedocenianym warzywem. Jasne – dorzucamy ją do kanapek i sałatek, ale nigdy nie myślimy o tym, że można zrobić z niej prawdziwą gwiazdę. I straszna szkoda, bo można wyczarować z niej naprawdę zaskakujące potrawy.
Musiałam się tego nauczyć, ponieważ z niewiadomych przyczyn mój tatko każdego roku wysadza na swojej działce hurtowe ilości rzodkiewki. Kiedy już sam nie ma z nimi co zrobić, zaczyna mi je dostarczać, a ja przecież nie mogę wiecznie wcinać kanapek z rzodkiewką.
Wiedzieliście na przykład o tym, że nawet liście rzodkiewki da się wykorzystać? Można przygotować z nich fantastyczne pesto, które idealnie pasuje do makaronu. Tutaj znajdziecie na nie przepis >>KLIK<<. Bardzo dobrym pomysłem na wykorzystanie dużych ilości tego warzywa będzie również zrobienie marynowanych rzodkiewek >>KLIK<< mogą spokojnie stać w spiżarni kilka miesięcy i czekać na to, aż dodacie je do różnego rodzaju dań.
W ostatnim czasie przekonałam się również do rzodkiewki na ciepło. Ta pieczona ma naprawdę zaskakujący smak – traci ostrość, a nabiera słodyczy. W tej formie świetnie sprawdzi się, jako dodatek do sałatek (świetnie sprawdziła się np. w tej sałatce z pieczonymi szparagami >>KLIK<<. Będzie też niezłą alternatywą dla klasycznych surówek obiadowych lub po prostu zdrową przekąską. A może ma

Przepis na pieczone rzodkiewki
- 2 pęczki rzodkiewek
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- łyżka soku z cytryny
- szczypta suszonego rozmarynu
Jak zrobić pieczone rzodkiewki?
Dokładnie oczyść rzodkiewkę – odetnij zielone liście. Możesz zostawić ogonki oraz część łodyg. Jak już pisałam wcześniej, z liści możesz przygotować pesto.
Większe rzodkiewki przekrój na pół, małe możesz pozostawić w całości. Warzywa skrop oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Dodaj sól, pieprz i rozmaryn. Dokładnie wymieszaj. Przełóż rzodkiewki do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Rzodkiewki powinny być miękkie i zrumienione. Możesz podawać je na ciepło lub po przestudzeniu.
A może chodzi ci po głowie sałatka z rzodkiewką? Koniecznie sprawdź te przepisy:
>> ziemniaczana sałatka z rzodkiewką