Ramen z grzybami

Ramen z grzybami

Wam też ramen kojarzy się z tysiącem składników i godzinami spędzonymi na jego pichceniu? Dziś postanowiłam udowodnić, że wcale nie musi tak być. Przygotowanie bulionu na aromatyczny ramen z grzybami jest zaskakująco proste i totalnie bezwysiłkowe.

Ten przepis warto zapamiętać z jeszcze jednego względu. Bowiem bulion na ten ramen jest zupełnie bezmięsny. Jak akurat podałam go z pieczonym schabem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby go pominąć i przygotować wegetariański ramen. Świetną alternatywą będzie np. marynowane jajko albo kapusta pak choi.

Eksperymentujcie, bo naprawdę warto.

Przepis na ramen z grzybami

Składniki na ramen z grzybami

Bulion: 

  • 15 suszonych grzybów shitake
  • 300 g świeżych grzybów shitake
  • 4 algi kombu
  • 3 dymki
  • ok. 10 cm świeżego imbiru
  • 150 ml jasnego sosu sojowego
  • 2 papryczki chilli
  • 1 ząbek czosnku 
  • 2,5 litra wody

Dodatkowo:

Jak zrobić ramen z grzybami

Cebulę przekrój na pół, a następnie opal ją nad palnikiem, tak aby ze wszystkich stron była ciemna. Aby bulion był bardziej aromatyczny i miał głębszy kolor, możesz nie obierać jej z łupin.

Do dużego garnka wlej wodę, świeże i suszone grzyby, pokrojony na cztery kawałki imbir, czosnek, papryczki, algi oraz opieczoną nad palnikiem cebulę. Gotuj na niewielkim ogniu przez około godzinę, a następnie odstaw na minimum 3 godziny (a najlepiej na całą noc), aby smaki się połączyły. 

Następnego dnia odcedź wywar, dopraw sosem sojowym i doprowadź do wrzenia.

Makaron udon przygotuj według wskazówek na opakowaniu.

Grzybki shimei podziel na mniejsze kępki, a następnie podsmaż szybko na mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Powinny się lekko zarumienić. 

W miseczkach ułóż porcję makaronu. Na nim ułóż grzybki shimei, nieco czerwonej cebuli pokrojonej w piórka lub kostkę oraz kilka plasterków schabu. Całość zalej gorącym bulionem grzybowym i udekoruj kolendrą lub bazylią. 

Zobacz też inne orientalne przepisy:

Zobacz też najnowsze przepisy:



KOMENTARZE