Pomidorowa pasta z makreli

Pomidorowa pasta z makreli

Pasta z makreli nieodzownie kojarzy mi się z dzieciństwem, kiedy to moja mama przygotowywała ją na kolację. Za każdym razem jakoś tak niepostrzeżenie, dosłownie w kilka chwil, znikała cała miska – podjadana raz po raz przez wszystkich domowników.

Właściwie nie ma się co dziwić, że wszystkim tak smakowała. I wcale się nie dziwię, że mama dosyć często wracała do tego przepisu. To wręcz idealna propozycja dla wszystkich zabieganych pań i panów domu – kilka prostych składników, parę minut roboty i pyszna kolacja (a może śniadanie lub przekąska?) gotowe!

Jakie ryby nadają się do zrobienia pasty kanapkowej?

Wędzona makrela nadaje się wręcz idealnie do przygotowania różnego rodzaju past kanapkowych, ponieważ ma sporo mięsa i bez trudu można ją obrać z ości. Dodatkowo, jest to dosyć tłusta ryba, dzięki czemu pasta ma lepszą konsystencję. A co jeśli chciałbyś zastąpić makrelę inną rybą? W tym wypadku można sięgnąć bo inne rodzaje wędzonych ryb np. łososia, dorsza lub węgorz.

Z czym podawać pomidorową pastę z makreli?

Pasta pomidorowa z tego przepisu rewelacyjnie smakuje solo, ale też można wykorzystać ją jako bazę do różnorodnych kanapek. Idealnie będą pasować do niej kiszone lub świeże ogórki, plasterki pomidora, rzodkiewka, koperek, szczypiorek lub żółty ser.

Możesz też użyć jej do przygotowania innych dań. Co powiesz na wrapy lub naleśniki z taką pastą? W tym wypadku ogranicza cię jedynie twoja wyobraźnia.

Pomidorowa pasta z makreli – jak długo wytrzyma w lodówce?

Z doświadczenia wiem, że pomidorowa pasta z makreli znika zwykle w ekspresowym tempie. Robi się ją też bardzo szybko, dlatego nie ma sensu przygotowywać jej w hurtowych ilościach. Co nie zmienia faktu, że bez trudu możesz nadmiarową ilość pasty przechować w lodówce. Zwykle wytrzyma około 4-5 dni. Warto przechowywać ją w szczelnie zamkniętym pojemniku, dzięki czemu pasta dłużej zachowa świeżość, a inne produkty nie przejdą charakterystycznym zapachem wędzonej ryby.

Co jeszcze można zrobić z makreli?

Wydaje mi się, że makrele bywają niedoceniane. W końcu nadają się nie tylko na kanapki. Możesz zrobić z niej wyśmienitą tartę lub wykorzystać ją jako dodatek do kremowej zupy. Dobrym pomysłem będzie również dodanie ich do bajgli lub podanie jej z różnego rodzaju placuszkami lub kotletami ryżowymi.

pomidorowa pasta z makreli
Pomidorowa pasta z makreli

Przepis: pomidorowa pasta z makreli

Składniki: pomidorowa pasta z makreli

  • 1 mała makrela (ok. 300 g)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka majonezu
  • pół pęczka koperku
  • 1 mała czerwona cebula
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz

Pomidorowa pasta z makreli – jak zrobić?

Jajka ugotuj na twardo, a makrelę obierz ze skóry, pozbawiając ją ości.

Wszystkie składniki włóż do misy blendera lub malaksera. Całość zmiksuj szybko na gładką masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby możesz dodać nieco więcej przecieru pomidorowego.

Pastę podawaj na chlebie.

Zobacz też inne przepisy na pasty kanapkowe

Zobacz też nowe przepisy



KOMENTARZE