Pieczone jabłka w sosie karmelowym

Pieczone jabłka w sosie karmelowym

Najlepszy pomysł na jesienny deser? Pieczone jabłka w sosie karmelowym to doskonała propozycja dla wszystkich łasuchów. Wystarczy kilka minut roboty, aby cieszyć się tymi smakołykami.

Szybki deser na jesień

Pierwsze chłodne dni to idealny czas na treściwie i aromatyczne desery na ciepło. I wcale nie mówię tutaj o czasochłonnych i skomplikowanych wypiekach. W piekarniku możecie przygotować także cudowne, rozpływające się ustach nadziewane owoce. W tej roli idealnie sprawdzą się jabłka, chociaż równie dobrym wyborem będą też np. gruszki.

Postaraj się wybierać lekko kwaskowate i niezbyt twarde odmiany, takie jak szara reneta, champion lub ligol. Owoce nie mogą być zbyt miękkie, gdyż rozpadną się w trakcie pieczenia. Powinny być też soczyste, aby ich sok mógł się później zamienić w sos. Postaraj się wybrać większe jabłka, ponieważ idealnie nadają się do tego deseru. W końcu kto nie lubi dużych porcji?

Pieczone jabłka w samorobiącym się sosie karmelowym

Ten przepis ma jeszcze jeden niesamowity atut – jest nim delikatny sos karmelowy, który robi się sam w trakcie pieczenia jabłek. Aby go przygotować, nie trzeba właściwie kiwnąć palcem, ponieważ robi się sam i to bez waszego udziału. A wszystko to za sprawą soku, jaki puszczą owoce w czasie pieczenia oraz niedużej ilości mąki.

Bardzo ważnym jest, aby nie przesadzić z ilością mąki kukurydzianej. Gdyby okazało się, że sos wyszedł zbyt gęsty lub zredukował się za mocno, rozcieńcz go niedużą ilością wody, energicznie mieszając trzepaczką.

Czym faszerować jabłka?

Poniższą listę składników na pieczone jabłka możecie potraktować dosyć swobodnie, dostosowując ją do własnych upodobań. Warto sięgnąć po różnego rodzaju bakalie, suszone owoce lub orzechy. Ważnym jest, aby je dobrze posiekać oraz wymieszać z masłem, przyprawami i cukrem, tak aby utworzyły zwartą masę.

Czy nadzienie można przygotować z wyprzedzeniem?

Jeśli się spieszysz, nadzienie na pieczone jabłka możesz przygotować z wyprzedzeniem. Masło, cukier, przyprawy raz bakalie można wymieszać na jednolitą masę, a następnie przechowywać przez kilka dni w lodówce, w zamkniętym pojemniczku.

W ten sposób możesz też przygotowywać pieczone jabłka na raty. Mając pod ręką bazę, którą można wykorzystać za każdym razem, gdy najdzie was ochota na coś słodkiego.

pieczone jabłka w sosie karmelowym 1

Przepis na pieczone jabłka w sosie karmelowym

Składniki na pieczone jabłka w sosie karmelowym:

  • 4 nieduże jabłka (słodkie i soczyste)
  • 2,5 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 300 ml wody

Nadzienie:

  • szklanka orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 70 g sułtanek
  • 5 suszonych fig
  • 75 g masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta mielonych goździków

Jak zrobić pieczone jabłka w sosie karmelowym

Zacznij od przygotowania nadzienia. Do roztopionego masła dodaj niezbyt dokładnie posiekane orzechy i rodzynki oraz pokrojone w średniej grubości plasterki figi. Dodaj również przyprawy, cukier i miód. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce.

Jabłka przekrój na pół, a następnie przy pomocy łyżki (w tej roli dobrze sprawdzi się np. łyżka do melonów lub do lodów) wydrąż gniazda nasienne. Im większe wgłębienia zrobisz, tym więcej farszu się do nich zmieści.

Do każdego z jabłek nałóż sporą ilość nadzienia, tworząc kopczyk. Możesz je lekko ubić, aby lepiej się trzymało. Jabłka ułóż ciasno w niedużym naczyniu żaroodpornym.

Wodę zmieszaj z mąką kukurydzianą, a następnie wylej ją na dno naczynia żaroodpornego, tak aby przykryła całe dno.

Naczynie przykryj folią aluminiową i piecz w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Po tym czasie zdejmij folię i piecz przez kolejnych 15 minut.

Jabłka podawaj na ciepło z dodatkiem gałki lodów, polane sosem, jaki powstał w trakcie pieczenia.

Uwaga: jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty, możesz rozrzedzić go niedużą ilością gorącej wody. Jeśli będzie zbyt rzadki, wyjmij z niego jabłka i nieco zredukuj, gotując na niedużym ogniu. Ilość i konsystencja sosu zależą od tego jak soczyste są jabłka.

Zobacz też inne przepisy na desery:

Zobacz też nowe przepisy



KOMENTARZE