Roladki z bakłażana z boczkiem

Jakiś czas temu znów robiłam >>roladki z bakłażana z pastą orzechową << ale mój domowy mięsożerca domagał się wersji mięsnej. Cóż… przecież nie jestem bez serca. Wystarczyło kilka składników, małe zamieszanie i już powstało całkiem inne danie.

Przepis na roladki z bakłażana z boczkiem
Roladki z bakłażana
- 1 bakłażan
- 200 g fety
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- garść pestek słonecznika
- 12 plasterków boczku
- natka pietruszki do dekoracji
- oliwa z oliwek
Sos pomidorowy:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- puszka krojonych pomidorów
- garść świeżej bazylii
- sól, pieprz
Jak zrobić roladki z bakłażana z boczkiem
Zacznij od przygotowania sosu pomidorowego. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż na niej cebulę, a następnie dodaj posiekany czosnek. Smaż ok. 30 sekund. Dodaj puszkę pomidorów. Przykryj i gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 15-20 minut. Większość pomidorów powinna się rozpaść.
Bakłażana pokrój wzdłuż w cienkie plastry. Możesz użyć w tym celu ostrego noża lub wykorzystać specjalną mandolinę. Plastry bakłażana posól i odłóż na kilkanaście minut, aby zmiękły.
Przygotuj nadzienie do roladek: na suchej patelni upraż pestki słonecznika. Poczekaj aż lekko przestygną, a następnie zmiksuj je blenderem na gładką masę razem z fetą i jogurtem greckim.
Plastry bakłażana osusz przy pomocy papierowego ręcznika. Skrop je lekko oliwą z oliwek, a następnie podpiecz na grillu, na patelni grillowej lub zwykłej patelni. Bakłażan powinien zmięknąć. Następnie na każdym z plastrów bakłażana rozsmaruj przygotowaną wcześniej pastę z fety i słonecznika. Zwiń roladki, a następnie każdą z nich owiń dokładnie plastrem boczku. Ponownie zgrilluj roladki – ważne, aby boczek dobrze się zrumienił i stał się chrupki.
Tak przygotowane roladki podawaj z sosem pomidorowym, posypane drobno posiekaną pietruszką. Roladki z bakłażana z boczkiem najlepiej smakują na ciepło, jednak po przestygnięciu też będą pyszne.