Domowe lody śmietankowe z różaną posypką

Domowe lody śmietankowe z różaną posypką

Przepis na domowe lody śmietankowe

Składniki na domowe lody śmietankowe

  • 250 ml mleka (3,2%)
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 150 ml śmietany 18%
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 5 żółtek
  • Posypka : cukier różany z tego przepisu

Jak zrobić domowe lody śmietankowe

Z żółtek i cukru przygotuj szybki kogel mogel – ubij je przy pomocy miksera do momentu uzyskania jasnej, bardzo puszystej masy.

Do niedużego garnka wlej mleko, śmietankę oraz pastę waniliową. Mieszaj cały czas przy pomocy trzepaczki i doprowadź do wrzenia. Połowę tej mieszanki dodaj do kogla mogla i szybko zmiksuj całość, aby uzyskać jednolitą mieszankę.

Masę jajeczną dodaj do pozostałego mleka i śmietanki. Całość zacznij podgrzewać na bardzo małym ogniu, tak aby sos delikatnie zgęstniał – uważaj, aby nie doprowadzić jej do wrzenia, bo żółtka się zetną. Masę odstaw do wystudzenia.

Do chłodnego kremu dodaj śmietanę 18%, dokładnie wymieszaj, a następnie masę przełóż do pojemnika i włóż do zamrażarki. Przez pierwsze 3 godziny zamrażania miksuj lody co godzinę, dzięki czemu będą lżejsze, bardziej puszyste i nie wytworzą się w nich kryształki lodu.



KOMENTARZE