Idealny domowy hummus

Idealny domowy hummus

Hummus z miejsca stał się moim ulubieńcem. Idealnie sprawdza się jako przekąską do filmu lub smarowidło do kanapek. A na dodatek jest niewiarygodnie prosty w przygotowaniu – potrzebny jest nam tylko porządny blender lub robot kuchenny.

Potrzebujemy:

  • 250 g ciecierzycy z puszki (lub 125 g suszonej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml zimnej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połówki cytryny
  • 4 łyżki pasty tahini – przepis na domową pastę TUTAJ

 

Dodatkowo

  • łyżeczka kuminu
  • łyżeczka harrisy
  • pomidor
  • ogórek
  • papryka

 

Jeśli korzystamy z suszonej ciecierzycy musimy moczyć ją co najmniej 12 godzin, następnie powinniśmy zmienić wodę i gotować bez dodatku soli, za to z łyżeczką sody oczyszczonej przez ok. 1,5 do 2 godzin. Czasem może być to trochę dłużej. Ważne aby ziarna były zupełnie miękkie.

Ciecierzycę i czosnek wstępnie miksujemy, następnie stopniowo dodajemy wodę, tahini, oliwę oraz sok z cytryny. Ja zazwyczaj dodaję także podgrzany kumin, który nadaje hummusowi charakterystyczny posmak, jednak nie jest to pozycja obowiązkowa. Miksujemy, aż uzyskamy gładką masę.

Przed podaniem hummus posypuję harrisą i płatkami chilli.



KOMENTARZE