Sałatka z pieczonymi ziemniakami i szparagami

Sałatka z pieczonymi ziemniakami i szparagami

Przepis: Sałatka z pieczonymi ziemniakami i szparagami

  • 200 g małych, młodych ziemniaków
  • pęczek zielonych szparagów
  • pęczek rzodkiewek
  • świeży tymianek
  • Roszponka
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz

Dressing miodowy:

  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • łyżka soku z cytryny
  • dwie szczypty suszonego rozmarynu

Jak zrobić: Sałatka z pieczonymi ziemniakami i szparagami

Ziemniaki dokładnie umyj, a jeśli lubisz, możesz obrać je ze skórki, chociaż w przypadku młodych ziemniaków nie jest to konieczne. Jeśli twoje ziemniaki są duże, przekrój je na mniejsze kawałki o wielkości ok 3-4 cm. Ugotuj je w osolonej wodzie, aby były półtwarde.

Podgotowane ziemniaki przełóż do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą z oliwek oraz oprósz delikatnie pieprzem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 20-30 minut, do momentu aż skórka będzie złocista i lekko chrupiąca.

W osobnym naczyniu umieść rzodkiewki przekrojone na połówki oraz szparagi, z których odkroiłeś zdrewniałe końcówki. Warzywa skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem. Piecz przez 15 minut do momentu aż rzodkiewki i szparagi będą miękkie. Po upieczeniu, wymieszaj warzywa z listkami świeżego tymianku.

Wszystkie składniki dressingu wymieszaj ze sobą dokładnie, aby utworzyły emulsję.

Do roszponki dodaj lekko przestudzone warzywa. Sałatkę skrop dressingiem i natychmiast podawaj.



KOMENTARZE