Spring rolls z kurczakiem i ananasem

Spring rolls z kurczakiem i ananasem

Jeśli zastanawiacie się czym zaskoczyć gości podczas najbliższego przyjęcia, spring rolls z kurczakiem będą idealnym rozwiązaniem. Ostatnio zastanawiałam się, jak w prosty sposób przygotować przekąskę, która będzie efektowna i łatwo wykarmi sporą grupę ludzi. Zależało mi na czymś zdrowym, a jednocześnie niecodziennym. Po chwili zastanowienia oświeciło mnie – zrób spring rollsy! Ale nie takie smażone na głębokim tłuszczu (czy to w ogóle jeszcze spring rollsy?) tylko takie lekkie, świeże i aromatyczne.

Wiecie co jest najlepsze w tej przekąsce? Do jej przygotowania możecie wykorzystać dosłownie wszystkie warzywa, które znajdują się w waszej lodówce. To świetny sposób na wykorzystanie tej jednej marchewki, zieleniny lub kawałka kapusty, które powoli zaczynają więdnąć. W ten sposób nadacie im nowe życie!

Po przeglądzie lodówki zdecydowałam się przygotowac spring rolls z kurczakiem i grillowanym ananasem. Jak być może wiecie, uwielbiam łączyć mięso z ananasem – tak było chociażby tacos z szarpanym kuraczakiem.  Grillowany ananasam jest zaskakującym dodatkiem do wytrawnych dań – spróbujcie, a nie pożałujecie.

No i najważniejsze: wbrew pozorom spring rollsy są niewiarygodnie sycące. Jeśli zjecie parę rolek, przekonacie się, że był to całkiem solidny obiad, a nie zwykła przekąska. Na szczęście po springrollsowym przejedzeniu nie musicie mieć żadnych wyrzutów sumienia.

Spring rolls z kurczakiem

Przepis na spring rolls z kurczakiem i ananasem

Składniki:

  • 8 arkuszy papieru ryżowego Blue Dragon
  • 2 średnie marchewki
  • zielona sałata
  • liście kolendry
  • 1 średniej wielkości ananas
  • 100 g makaronu ryżowego vermicelli (nitki)
  • słodki sos chilli Blue Dragon do podania

Kurczak:

  • 2 małe piersi z kurczaka
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego Blue Dragon
  • pół łyżeczki przyprawy pięciu smaków
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta ostrej papryki

Jak zrobić Spring rolls z kurczakiem i ananasem?

Kurczak i marynata:

Zacznij od przygotowania kurczaka. Możesz to zrobić nawet z kilkunastogodzinnym wyprzedzeniem. W średniej wielkości misce przygotuj marynatę, mieszając ze sobą sos sojowy, sok z cytryny, oliwę przyprawę pięciu smaków oraz ostrą paprykę.

Piersi z kurczaka włóż pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia, a następnie delikatnie rozbij je przy pomocy wałka, tak aby się lekko spłaszczyły i miały grubość ok 1,5 – 2 cm. Tak przygotowane piersi dokładnie obtocz w marynacie, a następnie odstaw do lodówki na minimum godzinę.

Kurczaka smaż na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu. Mięso powinno się mocno zrumienić i mieć chrupiącą skórkę. Piersi z kurczaka możesz także upiec na grillu. Gdy mięso przestygnie, pokrój je w paski o szerokości ok 1 cm i długości 5 cm.

Przygotowanie dodatków:

Makaron ryżowy vermicelli przygotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu – zalej go wrzącą wodą i odczekaj, aż będzie całkowicie miękki. Następnie go odcedź.

Obkrój skórę z ananasa. Podziel go wzdłuż na 4 części. Wykrój zdrewniały rdzeń, a następnie podziel każdą z części na wzdłuż na pół. Każdy kawałek ananasa ugrilluj lub podsmaż na suchej patelni. Powinny się mocno zarumienić i skarmelizować z każdej strony. Zgrillowanego ananasa podziel na kawałki zbliżone wielkością do wcześniej przygotowanych kawałków kurczaka.

Pokrój marchewkę wzdłuż na cienkie plastry, a następnie pokrój ją w słupki i długości ok. 5 cm.

Sałatkę opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz.

Zawijanie spring rollsów:

Przygotuj półmisek z letnią wodą oraz deskę, na której będziesz zwijać spring rollsy.

Arkusz papieru ryżowego ostrożnie zanurz w wodzie, a gdy delikatnie zmięknie i stanie się elastyczny, przełóż go na deskę, rozkładając równo i uważając, aby nie miał zagięć.

Na środku papieru rozłóż porwany na mniejsze kawałki liść sałaty oraz kilka listków kolendry. Dołóż kilka kawałków marchewki, kurczaka i ananasa. Na samym końcu dodaj niedużą ilość makaronu zwiniętego na długość ok. 5 cm. Zwróć uwagę, aby dodatków nie było zbyt dużo i były rozłożone równomiernie, w przeciwnym razie nie uda ci się ich zawinąć. Koniecznie zostaw sporo wolnego brzegu z każdej ze stron papieru ryżowego.

Spring rolls z kurczakiem zwijaj podobnie, jak gołąbki. Najpierw złóż do środka boki, a następnie zroluj, starając się robić to jak najciaśniej. Gotową rolkę przekrój na pół i ułóż na półmisku.

Powtarzaj do skończenia składników. Podawaj ze słodkim sosem chilli.

Spring rolls z kurczakiem

Wpis powstał przy współpracy z marką Blue Dragon.


KOMENTARZE