Śledzie w musztardzie

Zastanawiasz się jaką przekąskę podać na święta lub imprezę? Wybierz śledzie w musztardzie. Ich przygotowanie zajmuje kilka minut, można je zrobić z wyprzedzeniem, a do tego doskonale smakują. Mają wyrazisty, lekko kwaskowaty aromat, który z pewnością na długo zapamiętasz. Wybierz ulubioną musztardę o intensywnym smaku – tym razem postawiłam na sarepską, ale śmiało możesz eksperymentować z jej rodzajami, aby osiągnąć różne efekty.
Jak zrobić śledzie na święta?
Pomysłów na świąteczne śledzie jest co nie miara, a śledzie w musztardzie są tylko jednym z nich. Warto również pamiętać, że większość z tych przepisów równie dobrze co w okresie bożonarodzeniowym sprawdzi się także na różnego rodzaju imprezach.
Do najpopularniejszych należą bez wątpienia śledzie po kaszubsku. Jeśli lubisz pierniki, z pewnością zasmakują ci śledzie korzenne. Fani grzybów polubią śledzie gajowego, miłośnicy tradycji powinni postawić na śledzie w śmietanie, z kolei osoby, które wolą mniej oczywiste połączenia mogą wybrać śledzie z suszonymi pomidorami, śledzie z żurawiną lub śledzie z orzechami i śliwkami. Z pewnością nie pożałujecie.
Ile mogą stać śledzie w musztardzie?
Jedną z największych zalet tej przekąski, jest to, że można przygotować ją z wyprzedzeniem. A na dobrą sprawę jest to wręcz konieczne. Przygotuj je minimum 12 godzin przed planowanym podaniem, ale pamiętaj, że z czasem śledzie w musztardzie zyskują na smaku, bo wszystkie aromaty mają okazję lepiej się połączyć.
Śledzie z poniższego przepisu możesz przechowywać w lodówce nawet około 5 dni po przygotowaniu, jednak z doświadczenia wiem, że znikają znacznie szybciej.
Jak przechowywać śledzie w musztardzie?
Aby tak przygotowane śledzie jak najdłużej zachowały świeżość i smak, koniecznie muszą przebywać w chłodzie. Dodatkowo, pamiętaj, aby przełożyć je do szczelnie zamykanego pojemnika lub słoja. W przeciwnym razie wszystkie inne potrawy z lodówki będą miały śledziowy aromat.
Czy śledzie można mrozić?
Gdy zrobisz zbyt dużo śledzi, zamrożenie śledzie może okazać się bardzo oczywistym rozwiązaniem. Niestety, najczęściej nie jest to dobry pomysł. O ile same płaty śledziowe możemy mrozić, o tyle śledzie w oleju lub w sosie musztardowym już nie powinny być mrożone, bo źle wpłynie to na konsystencję i smak przekąski.

Przepis na śledzie w musztardzie
Składniki na śledzie w musztardzie
- ok. 500 g śledzi w occie
- 150 g śmietany 18%
- 1 nieduża cebula
- 4 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 3 czubate łyżeczki musztardy francuskiej
- 1 średniej wielkości cebula
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- świeżo mielony pieprz
Jak zrobić śledzie w musztardzie
Rozpocznij od posiekania cebuli bardzo drobno. Następnie pokrój płaty śledziowe w dwu centymetrowe kawałki. Cebulę i śledzie przełóż do miski.
Przygotuj sos musztardowy. W tym celu wymieszaj ze sobą oba rodzaje musztardy, miód oraz śmietanę. Skosztuj i sprawdź, czy sos jest intensywnie musztardowy. W razie potrzeby, możesz dodać jej więcej. Dopraw całość świeżo mielonym pieprzem.
Dodaj sos do cebuli i śledzi. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie odstaw do lodówki na całą noc, aby smaki dobrze się połączyły. Śledzie w musztardzie najlepiej smakują podane ze świeżym pieczywem lub pumperniklem.
Zobacz też inne przepisy na śledzie
Śledzie z suszonymi pomidorami Śledzie korzenne Śledzie z orzechami i śliwkami Śledzie w śmietanie Śledzie z żurawiną Śledzie gajowego