Bardzo cytrusowe babeczki
Babeczki to taka przyjemna sprawa, bo bardzo odpręża mnie ich robienie, a przy okazji, jak już zrobię dwadzieścia, to nie muszę się martwić, że na drugi dzień ich nie będzie, tak jak w przypadku ciasta. A odkąd jeszcze mam formę to nadają się do pokazywania :)
Przepis na bardzo cytrusowe babeczki
Składniki na bardzo cytrusowe babeczki (25 sztuk):
- Kostka masła
- Półtorej szklanki cukru
- Cztery jajka
- Dwie łyżeczki proszku do pieczenia
- 110 mililitrów mleka
- 110 mililitrów śmietanki kremówki
- 300 gramów mąki pszennej
- Aromat waniliowy
- Starta skórka z jednej cytryny
- Starta skórka z połowy pomarańczy
- Sok z jednej limonki (lub cytryny)
- Kakao (opcjonalnie)
- Cukier puder, sok z cytryny i jogurt naturalny na lukier.
Jak zrobić bardzo cytrusowe babeczki?
Przepis jest banalnie prosty. Cała filozofia polega na dokładnym wymieszaniu ze sobą najpierw suchych, następnie mokrych, a potem wszystkich składników razem. Jeśli ktoś jest leniwy, to tak jak ja, wrzuca wszystko od razu do jednej miski. Na około 25 babeczek potrzebujemy: roztopioną kostkę masła, półtorej szklanki cukru, 4 jajka, kilka kropel aromatu waniliowego, 300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 110 ml mleka i tyleż samo śmietanki kremówki.
Aby wszystko było bardzo cytrusowe do masy dorzucamy startą skórkę z jednej cytryny i połówki pomarańczy oraz sok z jednej limonki ew. cytryny. Następnie masę nakładamy do foremki wyłożonej papilotkami do ok. 2/3 wysokości i pieczemy przez ok. 15-20 minut w 200 stopniach. Gdy patyczek włożony w babeczkę będzie suchy, to znak, że można je wyciągać.
Na prośbę mojego D. do drugiej partii babeczek dorzuciłam kilka łyżek kakao, co zmieniło je w babeczki czekoladowo cytrusowe. Kiedy już przestygły polałam je gęstym lukrem, który na szybko przygotowałam z połączenia cukru pudru, soku z cytryny i jogurtu naturalnego. Na koniec na każda babeczka została udekorowana, czyli dodatkowo wylądował na nich segmencik pomarańczy.