Galaretka z płatków róży

Galaretka z płatków róży

Macie zapięte pasy? Bo oto wjeżdża jeden z najsmaczniejszych przepisów, jaki ostatnio przygotowałam. Pomyślałam sobie, że skoro konfitura różana tak bardzo wam się spodobała, dobrze będzie ją nieco podrasować. I już teraz wam zdradzę: udało się.

Udało mi się stworzyć duet idealny. Płatki róży postanowiłam połączyć z sokiem malinowym. W ten sposób otrzymacie idealny dodatek do herbaty lub różnego rodzaju deserów.

Właśnie z myślą o chłodniejszych dniach, galaretka z płatków róży trafiła u mnie do niewielkich słoiczków. W ten sposób będę mogła ją szybko wykorzystać, dodając ją chociażby do herbaty. Świetnie też sprawdzi się jako dodatek do przełożenia ciast i ciasteczek. W takim przypadku wystarczy najzwyklejszy biszkopt.

A może macie inne pomysły na wykorzystanie takiej galaretki? Czekam na wasze propozycje w komentarzach.

Galaretka z płatków róży – przepis

Składniki: galaretka z płatków róży

Na ok. 7 małych słoiczków po 50 ml

  • 300 g płatków dzikiej róży
  • 250 ml soku malinowego
  • 300 g cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki zimnej wody

Galaretka z płatków róży – jak zrobić?

Płatki róży dokładnie wypłucz, sprawdzając czy nie ma w nich żadnych owadów. Jeśli chcesz mieć pewność, że galaretka z płatków róży nie będzie miała w sobie goryczy, możesz odciąć z nich białe końcówki. Przesyp kwiaty do miseczki i zasyp je 50 g cukru, a następnie odstaw na około godzinę.

Po tym czasie dodaj do nich sok z cytryny i rozetrzyj płatki (np. w moździerzu lub makutrze), tak aby uzyskać w miarę jednolitą masę. To jak dokładnie to zrobisz, zależy od twoich indywidualnych preferencji. Ja ucieram płatki nieco mniej dokładniej niż w przypadku konfitury różanej, bo lubię kiedy w galaretce są widoczne kawałki płatków.

W niedużym garnuszku doprowadź do wrzenia sok malinowy z dodatkiem reszty cukru. Gotuj przez około 3 minut, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Zdejmij garnek z ognia.

Żelatynę zalej dwoma łyżkami wody i pozostaw na kilka chwil, aby napęczniała. Następnie podgrzej ją przez kilka sekund w mikrofalówce lub nad garnkiem z wrzącą wodą, aby się rozpuściła.

Do garnka z lekko przestudzonym sokiem malinowym dodaj rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj. Po około 5 minutach dodaj roztarte płatki różane. Dokładnie wymieszaj i przełóż do wyparzonych słoiczków. Jeśli chcesz długo przechowywać galaretkę, możesz ją dodatkowo zawekować.

Zobacz też inne przepisy:

Zobacz też najnowsze przepisy:



KOMENTARZE