Galaretka z płatków róży

Macie zapięte pasy? Bo oto wjeżdża jeden z najsmaczniejszych przepisów, jaki ostatnio przygotowałam. Pomyślałam sobie, że skoro konfitura różana tak bardzo wam się spodobała, dobrze będzie ją nieco podrasować. I już teraz wam zdradzę: udało się.
Udało mi się stworzyć duet idealny. Płatki róży postanowiłam połączyć z sokiem malinowym. W ten sposób otrzymacie idealny dodatek do herbaty lub różnego rodzaju deserów.
Właśnie z myślą o chłodniejszych dniach, galaretka z płatków róży trafiła u mnie do niewielkich słoiczków. W ten sposób będę mogła ją szybko wykorzystać, dodając ją chociażby do herbaty. Świetnie też sprawdzi się jako dodatek do przełożenia ciast i ciasteczek. W takim przypadku wystarczy najzwyklejszy biszkopt.
A może macie inne pomysły na wykorzystanie takiej galaretki? Czekam na wasze propozycje w komentarzach.

Galaretka z płatków róży – przepis
Składniki: galaretka z płatków róży
Na ok. 7 małych słoiczków po 50 ml
- 300 g płatków dzikiej róży
- 250 ml soku malinowego
- 300 g cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki zimnej wody
Galaretka z płatków róży – jak zrobić?
Płatki róży dokładnie wypłucz, sprawdzając czy nie ma w nich żadnych owadów. Jeśli chcesz mieć pewność, że galaretka z płatków róży nie będzie miała w sobie goryczy, możesz odciąć z nich białe końcówki. Przesyp kwiaty do miseczki i zasyp je 50 g cukru, a następnie odstaw na około godzinę.
Po tym czasie dodaj do nich sok z cytryny i rozetrzyj płatki (np. w moździerzu lub makutrze), tak aby uzyskać w miarę jednolitą masę. To jak dokładnie to zrobisz, zależy od twoich indywidualnych preferencji. Ja ucieram płatki nieco mniej dokładniej niż w przypadku konfitury różanej, bo lubię kiedy w galaretce są widoczne kawałki płatków.
W niedużym garnuszku doprowadź do wrzenia sok malinowy z dodatkiem reszty cukru. Gotuj przez około 3 minut, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Zdejmij garnek z ognia.
Żelatynę zalej dwoma łyżkami wody i pozostaw na kilka chwil, aby napęczniała. Następnie podgrzej ją przez kilka sekund w mikrofalówce lub nad garnkiem z wrzącą wodą, aby się rozpuściła.
Do garnka z lekko przestudzonym sokiem malinowym dodaj rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj. Po około 5 minutach dodaj roztarte płatki różane. Dokładnie wymieszaj i przełóż do wyparzonych słoiczków. Jeśli chcesz długo przechowywać galaretkę, możesz ją dodatkowo zawekować.
Zobacz też inne przepisy:
Dżem malinowy z wiśniówką Cukier różany Konfitura z płatków róży Konfitura z pigwy Marynowane rzodkiewki Pesto z liści rzodkiewki
Zobacz też najnowsze przepisy:
- Gnocchi z cukinią
- Placki z halloumi
- Roladki lasagne ze szpinakiem
- Szparagi w cieście filo
- Sprzęty kuchenne, które ułatwią ci poranki