Makaron z zieloną fasolką

Makaron z zieloną fasolką

Kiedy człowiek spędzi cały dzień na rynku w oczekiwaniu aż Mike Tyson pojawi się w oknie niczym papież, a następnie wybierze się na zakupy, nie ma ani sił, ani ochoty, ani tym bardziej czasu, żeby przygotowywać wieloskładnikowy i pracochłonny obiad. Dlatego tego pamiętnego dnia, kiedy Mike nam się nie pokazał ( a szkoda, bo jakby był miły, zaprosiłabym go na obiad), postawiłam na absolutną prostotę. Wyszło fantastycznie.

Przepis na makaron z zieloną fasolką

Składniki na makaron z zieloną fasolką

  • 300 gramów makaronu (macie dowolność, ja wybrałam penne)
  • 300 gramów zielonej fasolki szparagowej
  • Sok z cytryny
  • Łyżka musztardy
  • Dwie łyżeczki roztopionego masła
  • Ząbek czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • Tymianek.

Jak zrobić makaron z zieloną fasolką?

Przygotowanie tego obiadu trwało dokładnie tyle, ile ugotowanie makaronu. Dosłownie, bo to właściwie jedyna dłuższa czynność jaką należy wykonać. W czasie kiedy nasze kluchy dochodzą w dużej misce, (dlaczego by nie w tej, w której będziemy podawać? ) mieszamy ze sobą sok z jednej cytryny, łyżeczkę musztardy, dwie łyżeczki roztopionego masła, bardzo drobno posiekany (a w zasadzie roztarty) ząbek czosnku i przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem .

Następnie wszystko mieszamy i nasz sos jest w zasadzie gotowy, jeśli będzie zbyt kwaśny lub gęsty, można dodać do niego jeszcze kilka łyżeczek wody. Kiedy makaron będzie już prawie gotowy, ale jeszcze twardy wrzucamy do niego mrożoną zieloną fasolkę ( w proporcjach 1 do 1 z makaronem), która potrzebuje się tylko rozmrozić. Na koniec wszystko odcedzamy i mieszamy z sosem. Gotowe do podania.

Niestety zamieszczone tutaj zdjęcie jest kiepskiej jakości, bo robione było w pośpiechu. Jednak na przyszłość obiecuję poprawę ;-)

Zobacz też inne przepisy na makaron:

Zobacz ostatnie przepisy:



KOMENTARZE