Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami to jeden ze znaków rozpoznawczych polskiej kuchni. Jak je zrobić, aby wyszły nam idealnie?
Pierogi z kapustą i grzybami obowiązkowo pojawiają się na moim stole w wigilię i Boże Narodzenie, ale chętnie wracam też do nich w ciągu roku. Kiedyś pierogi z kapustą i grzybami były moim przekleństwem. Te zamawiane w restauracjach lub kupowane w sklepach najczęściej miały masakrycznie zmielony farsz, który raczej przypominał pasztet niż sensowne nadzienie. Z kolei te robione samodzielnie, jakoś złośliwie się rozklejały i nigdy nie chciały wyjść tak dobrze, jak u mamy.
Aż w końcu powiedziałam sobie dosyć. Zamknęłam się na cały dzień w kuchni. Przygotowałam kilka wariantów farszu i ciasta i zaczęłam lepić hurtową ilość pierogów. I wiecie co? Opłaciło się! Bo w przypadku pierogów liczą się dwie rzeczy: wprawa i dobry przepis. Tę pierwszą z pewnością uda Wam się wyrobić, a to drugie właśnie wam dostarczyłam:
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami
Składniki na pierogi z kapustą i grzybami
Na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 250 ml wrzącej wody
- Łyżka masła
- Szczypta soli.
Na farsz:
- 400 g kapusty kiszonej
- 80 g suszonych grzybów – namoczonych przez noc
- 1 duża cebula
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- Sól i pieprz
- Olej do smażenia.
Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami
Zacznij od przygotowania farszu. Kapustę grubo posiekaj, a następnie przełóż do garnka i zalej wodą, tak aby była nią przykryta. Dodaj listek laurowy i ziele angielskie. Gotuj przez ok. 30 minut, do momentu aż kapusta będzie miękka.
Grzyby gotuj w wodzie, w której się moczyły, przez ok. 20 minut, cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oleju.
Kapustę odcedź, wyjmij z niej liść laurowy i ziele angielskie. Grzyby wyjmij z wywaru, zachowując go na później. W dużym garnku wymieszaj ze sobą grzyby, kapustę i podsmażoną cebulę. Całość podlej wodą, w której gotowały się grzyby.
Farsz gotuj na niewielkim ogniu przez kilka minut, do momentu aż nadmiar płyny odparuje. Dopraw solą i pieprzem wedle uznania. Odstaw do wystygnięcia.
Następnie przygotuj ciasto na pierogi. Masło rozpuść w wodzie, a na stolnicy usyp kopczyk z mąki, a w jego środku zrób wgłębienie. Następnie dodaj sól i stopniowo wlewaj wodę. Rozpocznij zagniatanie ciasta i wyrabiaj je przez ok. 10 minut. Uformuj kulkę, obwiń je folą spożywczą i odstaw w temperaturze pokojowej na ok. 30 minut.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto na cienki płat. Wykrój okręgi przy pomocy szklanki. Nadmiar ciasta ponownie zagnieć i rozwałkuj. Na środku każdego okręgu wyłóż dużą łyżeczkę farszu. Uformuj pierogi, dokładnie zlepiając brzegi.
W trakcie ich lepienia, gotowe pierogi trzymaj pod ściereczką, aby nie wyschły. Pierogi wrzucaj do gorącej, osolonej wody. Po tym jak wypłyną na powierzchnię, gotuj je około minuty.