Kotleciki jaglane z burakami

Kotleciki jaglane z burakami

Jeśli chcecie przygotować lekki obiad do pracy lub pyszną przekąskę, zróbcie kotleciki jaglane z burakami. Nie pożałujecie.

Im dłużej myślę o tym przepisie, tym więcej pomysłów na jego wykorzystanie przychodzi mi do głowy. Okazuje się bowiem, że jest zaskakująco uniwersalny.

Kotleciki jaglane z burakami możecie podać jako dodatek do obiadu z tradycyjną surówką i mięsem. Świetnie sprawdzą się również w burgerach dla wegetarian, jako alternatywa dla klasycznego kotleta z wołowiny. To także idealny obiad do pracy: kotleciki z łatwością zmieszczą się w każdym pudełku śniadaniowym i świetnie smakują solo lub w towarzystwie łatwego w przygotowaniu sosu jogurtowego.

Często też zdarza mi się serwować je gościom, jako przekąskę na przyjęciach – wtedy przygotowuję je nieco mniejsze. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc nie musicie się martwić, że wystygną.

Przepis na kotleciki jaglane z burakami

Składniki na kotleciki jaglane z burakami

  • Szklanka nieugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 nieduże, ugotowane buraki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej (w wersji bezglutenowej wykorzystaj mielone orzechy laskowe lub włoskie)
  • 1 mała cebula
  • 1,5 łyżeczki czarnuszki
  • pół łyżeczki kuminu
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 180 g jogurtu naturalnego (mały kubeczek)
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pół ząbka czosnku
  • sól, pieprz

Jak zrobić kotleciki jaglane z burakami

Kaszę jaglaną przesyp na drobne sitko, a następnie opłucz pod bieżącą, ciepłą wodą. Płucz kaszę do momentu aż woda, która z niej wypływa nie będzie mętna. Przepłukaną kaszę przelej wrzątkiem – w tym momencie znad ziarenek powinien zacząć unosić się delikatny, orzechowy aromat.

Kaszę przesyp do garnka, i zalej ją 700 ml wrzątku. Dodaj łyżeczkę soli, wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut na niewielkim ogniu. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i pozostaw pod przykryciem na 5-10 minut, to momentu aż cała woda zostanie wchłonięta, a kasza będzie sypka.

Buraki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Wszystko dodaj do lekko przestudzonej kaszy jaglanej razem z bułką tartą i rozmąconymi jajkami. Dopraw czarnuszką, kuminem, solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Gdyby masa była zbyt rzadka, dodaj więcej bułki tartej. Odstaw masę na ok. 20-30 minut.

Z masy formuj kotleciki, a następnie przełóż je na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy pomiędzy kotlecikami. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 20-30 minut, do momentu aż kotleciki lekko się zrumienią.

Podawaj z sosem przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego, posiekanego szczypiorku, startego czosnku i cytryny.

Jak wykorzystać kasze? Zobacz inne przepisy

> Sałatka z kuskusu

> Sałatka z kaszy jaglanej

> Pieczone pierogi z kaszą gryczaną

> Babeczki z kaszy jaglanej



KOMENTARZE