Placki ziemniaczane w wersji light

Placki ziemniaczane w wersji light

Jak już wspominałam w jednym z wcześniejszych wpisów uwielbiam ziemniaki. Jeżeli natomiast chodzi o to, co można z nich zrobić i który ze sposobów na przerobienie surowych ziemniaków jest moich faworytem, to nie ukrywam, że uwielbiam placki ziemniaczane i mogłabym je jeść pod każdą postacią, o każdej porze dnia i nocy. Jednak nie zawsze mam ochotę na stanie wieki przy patelni. Ponadto nie ma się co oszukiwać, że cały ten olej wyparowuje. Trochę pokombinowałam i właśnie w taki sposób powstała wersja bez tłuszczu i bez mąki tego niesamowicie prostego dania.

Przepis na placki ziemniaczane w wersji light

Składniki na placki ziemniaczane w wersji light:

  • Kilogram ziemniaków
  • Jedno duże jajko
  • Jedna cebula
  • Dwa ząbki czosnku
  • Pieprz
  • Sól
  • Tymianek
  • Rozmaryn
  • Serek grecki
  • Szczypiorek.

Jak zrobić placki ziemniaczane w wersji light?

Przede wszystkim musimy przygotować ziemniaki. Około kilograma. Obieramy je i trzemy na tarce o grubych oczkach. Kilka razy dokładnie płuczemy, a potem solimy i odstawiamy jeszcze na jakieś pół godziny tak, żeby puściły nadmiar wody. Odciśnięte ziemniaki mieszamy z jednym dużym jajkiem, drobno posiekaną cebulą i dwoma ząbkami czosnku (najlepiej użyć do tego blendera). Następnie doprawiamy pieprzem, tymiankiem i rozmarynem.

Jeśli masa będzie zbyt płynna lub bardzo będzie się rozpadać możemy dodać łyżeczkę mąki, chociaż raczej powinno być to zbędne. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i leciutko smarujemy oliwą. Następnie masę wykładamy na blaszkę formując placuszki. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut, aż placuszki się zezłocą i będą chrupiące. Podawałam je z serkiem greckim wymieszanym z pęczkiem drobno posiekanego szczypiorku i ząbkiem startego czosnku.

Zobacz też inne przepisy na naleśniki i placki:

Zobacz najnowsze przepisy:



KOMENTARZE