Pieczone pierogi z kaszą gryczaną i rukolą

Być może zauważyliście, że od dłuższego czasu przeżywam zauroczenie kaszą gryczaną i bawię się nią na różne sposoby. Nie tak dawno temu zauroczyły mnie także meksykańskie empanadas, a w szczególności ich pyszne delikatne ciasto. Tym razem postanowiłam połączyć te dwa elementy. Efektem jest pyszny miks, który rewelacyjnie sprawdzi się zarówno jako obiad, imprezowa przekąska lub lunch w pracy. Spróbujcie sami!

Przepis na pieczone pierogi z kaszą gryczaną i rukolą
Składniki na pieczone pierogi z kaszą gryczaną i rukolą:
Ciasto:
- 500 gramów mąki pszennej
- 250 gramów miękkiego masła
- 30 gramów świeżych drożdży
- Trzy jajka (białka i żółtka osobno)
- Dwie łyżki jogurtu naturalnego
- spora szczypta soli.
Farsz:
- 100 gramów kaszy gryczanej
- 50 gramów rukoli
- 70 gramów szynki parmeńskiej
- Garść łuskanych orzechów laskowych
- Łyżka sosu worcestershire
- Sól, pieprz.
Jak zrobić pieczone pierogi z kaszą gryczaną i rukolą?
Aby dobrze rozpocząć przygotowanie tych pierogów, zaczynamy od zrobienia farszu. Kaszę gotujemy przez 20 minut w osolonej wodzie. W międzyczasie na suchej patelni prażymy orzechy laskowe, które następnie kruszymy w moździerzu. Aby farsz był bardziej zwarty 1/3 ugotowanej kaszy możemy lekko zmiksować blenderem. Potem kaszę mieszamy z grubo posiekaną rukolą, orzechami i szynką pokrojoną w cienkie paski. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i sosem worcestershire.

Teraz kolej na ciasto. Drożdże ścieramy na tarce o drobnych oczkach, następnie dodajemy przesianą mąkę, posiekane masło oraz żółtka, jogurt i sól. Szybko wyrabiamy tak, aby otrzymać gładką i sprężystą masę, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy na ok. 15 minut do lodówki, owinięte folią spożywczą. Po tym czasie rozwałkowujemy je dosyć cienko, tak aby miało grubość ok. 5 mm. Następnie postępujemy już jak przy klasycznych pierogach – wycinamy z ciasta kółka, na ich środek wykładamy trochę farszu, a na sam koniec sklejamy brzegi. Robimy tak aż do skończenia ciasta lub farszu.
Pierożki układamy na blaszce, delikatnie smarujemy białkiem i posypujemy kminkiem, sezamem lub pokruszonymi orzechami. Pieczemy w temperaturze 200 stopni, aż będą rumiane czyli ok. 20 minut.
Zobacz inne przepisy na pierogi i kluski:
Uszka z grzybami Pierogi z kapustą i grzybami Przepis na kluski śląskie Kopytka – sprawdzony przepis Śląskie kluseczki z mięsnym nadzieniem Pierogi z farszem mięsnym i gruszką