Pieczone falafele
![Pieczone falafele](https://okolicepalnika.pl/wp-content/uploads/2019/06/pieczone-falafel.jpg)
Pieczone falafele to zdrowsza (a moim zdaniem nawet smaczniejsza) wersja popularnej, bliskowschodniej przekąski. Koniecznie przetestujcie!
Falafele (czyli de facto kotleciki z ciecierzycy) są niesamowicie smaczne – wyraziste w smaku i wyjątkowo aromatyczne. Dodajcie do nich hummus, trochę warzyw i sosu tahini, a otrzymacie niebiańską ucztę. Jest tylko jeden szkopuł – prawdziwe falafele smaży się na głębokim tłuszczu, przez co zdecydowanie nie można zaliczyć ich do dietetycznych przekąsek.
I co? Nie ma ratunku? Wybór dieta lub falafelki był zbyt tragiczny, więc postanowiłam nie stawiać się przed nim, przygotowując ich odchudzoną i znacznie mniej kaloryczną wersję. Gwarantuję, że jak tylko ich spróbujecie, natychmiast wrzucicie ten przepis na listę swoich ulubionych receptur.
Gdy przygotujecie pieczone falafele, możecie zaszaleć z dodatkami. Dodajcie do nich świeże lub marynowane warzywa, hummus, tzatziki lub cokolwiek przyjdzie wam na myśl. Możecie podawać je z chlebkami pita, kuskusem lub swojskimi podpłomykami. Bez względu na to, jaką kombinację wybierzecie, zawsze otrzymacie pyszny obiad lub przekąskę gotową do zabrania do pracy lub na piknik.
![](https://okolicepalnika.pl/wp-content/uploads/2021/08/image-73-768x1024.jpeg)
Przepis na pieczone falafele
Składniki na pieczone falafele
- 300 g suchej ciecierzycy
- duży pęczek pietruszki
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- łyżka pasty tahini
- skórka starta z 1 cytryny
- sok z połowy cytryny
- garść liści mięty
- 1,5 łyżeczki kuminu
- pół łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki wędzonej papryki
- 1/4 łyżeczki kolendry
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Do podania: - domowe podpłomyki
- sos tzatziki
- rzodkiewki
- ogórek
- oliwa z oliwek
Jak zrobić pieczone falafele?
Ciecierzycę namocz przez całą noc w wodzie, a następnie dokładnie ją odsącz na sitku.
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania falafeli umieść w malakserze. Zioła możesz wcześniej z grubsza posiekać, aby łatwiej się je je mieliło. Całość zmiksuj pulsacyjnie, tak aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły, a masa stała się klejąca. Powinno zająć to około 5-10 minut.
Początkowo ciecierzyca będzie raczej sypka, ale po kilku minutach miksowania powinna stać się znacznie bardziej kleista, dzięki czemu będziesz mógł uformować z nich kotleciki.
![](https://okolicepalnika.pl/wp-content/uploads/2021/08/image-74-768x1024.jpeg)
Przygotuj dużą, płaską blaszkę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Z masy na falafele uformuj kulki (z podanych proporcji wyjdzie ich około 10). Następnie każdą kulkę lekko rozpłaszcz, tak aby powstały kotleciki. Każdego falafela posmaruj niedużą ilością oliwy z oliwek.
Blaszkę z falafelami włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz przez ok. 20 minut, do momentu aż kotleciki lekko się zrumienią, a ich powierzchnia będzie chrupiąca.
Gotowe falafele podawaj np. na domowych podpłomykach, na których rozsmarowałeś tzatziki. Dodaj do nich także pokrojone ogórki i rzodkiewki, a całość skrop oliwą z oliwek.
Zobacz też inne przepisy na obiad:
> Makaron ryżowy z wieprzowiną
> Dorsz z sałatką kukurydzianą