Tartaletki z kapustą i śliwkami
Ciasto francuskie to coś co zawsze powinniście mieć w lodówce. Świetnie sprawdza się, gdy nie bardzo wiadomo co przygotować na obiad i ratuje gdy odwiedzają nas niespodziewani (i głodni!) goście. Za każdym razem, kiedy robię z niego coś nowego, dziwię się, jak wielki potencjał drzemie w tym produkcie. Raczej mało kto robi samodzielnie ciasto francuskie, dlatego nie miejcie wyrzutów sumienia, kupując to gotowe – wybierzcie to z najlepszym składem i cieszcie się jego wszechstronnością.
Dzisiaj ciasto zamieniłam w małe tartaletki z kapustą i śliwkami, które idealnie sprawdzą się np. podczas przyjęcia. Poniższe składniki możecie także zamienić w dużą tartę, która będzie stanowiła wspaniały obiad. Bo kto powiedział, że kapustę z grzybami trzeba jeść tylko w Wigilię?
Przepis na tartaletki z kapustą i śliwkami
Składniki na tartaletki z kapustą i śliwkami:
- Dwa opakowania ciasta francuskiego.
Kapusta ze śliwkami:
- 500 gramów kapusty kwaszonej
- 100 gramów suszonych grzybów
- 150 gramów suszonych śliwek
- Jedna cebula
- Cztery łyżki oliwy z oliwek
- Łyżeczka kminku
- Listek laurowy
- Dwa ziela angielskie
- Sól, pieprz
Jak zrobić tartaletki z kapustą i śliwkami
Aby, zrobić tartaletki, zaczynamy od moczenia grzybów w ciepłej wodzie przez dwie godziny. Następnie gotujemy je aż zmiękną. Zachowujemy wodę. Kapustę wyciskamy, grubo siekamy, a następnie podlewamy wodą i gotujemy z dodatkiem kminku, oliwy, ziela angielskiego oraz listka laurowego, przez ok 40. minut. Na patelni rumienimy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy do niej odcedzoną kapustę, posiekane grzyby oraz grubo pokrojone śliwki. Solimy i pieprzymy do smaku. Farsz dokładnie mieszamy, dodając do niego część wody z grzybów.
Z ciasta francuskiego wycinamy koła. Na środku każdego z nich układamy dużą łyżkę farszu. By tartaletki były wyższe, na każdym kole możemy położyć jeszcze jedno, z wyciętym mniejszym kółkiem w środku. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu dopełniamy tartaletki farszem.