Podpłomyki a la pizza

Podpłomyki a la pizza

Głowa mi aż puchnie od wiedzy, a średniowieczne edykty cenzorskie mieszają mi się z Krajową Radą Radiofonii i Telewizji. Ale dzielnie – chociaż w blogowej ciszy- dotrwałam do ostatniego egzaminu i jutro kończę sesję.

A żeby wrócić spokojnie do posesyjnego życia dzielę się z wami, tak jak kiedyś obiecałam, tym, co dalej poczęłam z flatbreadsami, które ochrzciłam płaskochlebkami.

Jak już sobie ich trochę napieczemy, faktycznie może powstać problem, co z tym dalej zrobić. Nie bójcie się jednak niepotrzebnie, bo już śpieszę wam z pomocą. Opcji oczywiście jest co nie miara i można szaleć. Ja postanowiłam zmodyfikować polski przepis na włoską nutę. Efektem jest potraktowanie chlebków (podpłomyków) niczym spody od pizzy. Jednak pamiętajcie, że nie jest to jedyne rozwiązanie. Możecie spokojnie spróbować użyć ich przy okazji przygotowywania potraw kuchni greckiej (w zastępstwie pity) lub hinduskiej (jako chleb naan).

Przepis na podpłomyki a la pizza

Składniki na podpłomyki a la pizza:

  • Podpłomyki – przepis znajdziecie nieco wyżej
  • Puszka pomidorów lub słoik przecieru pomidorowego
  • Płatki chilli
  • Dwa ząbki czosnku
  • Zioła prowansalskie
  • Jedna duża cebula
  • Szynka
  • Pół opakowania fety

Jak zrobić podłpomyki a la pizza?

Podstawą będzie tu pikantny sos pomidorowy – puszka pomidorów (przesmażona na suchej patelni, aż pomidory się rozpadną i stracą wodę, w kryzysowej wersji może być to przecier pomidorowy) wymieszana z płatkami chilli, drobno posiekanymi dwoma ząbkami czosnku, i dużą ilością ziół prowansalskich. Tak przygotowany sos rozprowadziłam na każdych chlebku, a następnie posypałam go cebulą i cienko pokrojoną szynką. Wszystko przykryła jeszcze pokruszona feta.

Wylądowało w piekarniku na 10-15 minut w 180 stopniach i było już gotowe do jedzenia :)

Zobacz też inne przepisy na wypieki:

Zobacz najnowsze przepisy:



KOMENTARZE