Ziemniaczane babeczki z pesto

Ziemniaczane babeczki z pesto

Nie smażę pączków, ani faworków, ani nawet za bardzo nie przejmuję się Tłustym Czwartkiem. Dlatego dzisiaj, trochę na przekór, przepis bez kropli tłuszczu. Może z wyjątkiem tego zawartego w pesto, ale i na to znajdzie się sposób. I nie żebym była szalonym dietetykiem bo tego mi strasznie daleko – jakaś złośliwa część mnie każe z dystansem patrzeć na wszystkie te oszalałe przedsięwzięcia. Tak jak nie lubię Juwenaliów ze względu na presje dobrej zabawy, podobnie Tłusty Czwartek kojarzę z dniem kiedy pączki wcale nie smakują najlepiej.

Przepis na ziemniaczane babeczki z pesto

Składniki na ziemniaczane babeczki z pesto:

  • Pół kilograma ziemniaków
  • Jedno jajko
  • Pół małego kubeczka jogurtu naturalnego
  • Kilka łyżeczek pesto (domowego lub gotowego)
  • Sok z cytryny
  • Sól
  • Pieprz
  • Mąka (pszenna lub razowa)
  • Ser (do wyboru – feta, mozzarella, klasyczny żółty)

Jak zrobić ziemniaczane babeczki z pesto?

Ale do rzeczy! Zabierzmy się za nasze muffinki, a roboty nie ma z nimi zbyt wiele. Zaczynamy od ugotowania ziemniaków. Ja użyłam mniej więcej pół kilograma, ale jeśli chcecie poddać się magii dnia i pójść w ilości hurtowe to śmiało – mnóżcie i pieczcie. Kiedy ziemniaki będą już ugotowane dokładnie je ugniećcie, a następnie dodajcie jedno jajko, pół małego kubeczka jogurtu naturalnego i kilka łyżeczek domowej roboty pesto.

Wymieszajcie wszystko dokładnie, a następnie dodajcie sok z cytryny, dosólcie i dopieprzcie wszystko do smaku. Żeby utrzymać masę w całości dodajcie kilka łyżek mąki (może być razowa). Jej ilość zależy od rodzaju ziemniaków przez Was użytych, dlatego musicie zdać się tutaj na intuicję.  A jeśli chcecie zaszaleć do masy (lub do środka każdej z babeczek z osobna) dodajcie ulubionego sera  – żółty, feta, mozzarella – Wasza decyzja.

Taką masę przekładamy do foremki do muffinek. Ja posłużyłam się tutaj szprycą, ale zdaję sobie sprawę, że nie każdy będzie takim wytrwałym estetą, dlatego swojska łycha też się nada. Pieczcie wszystko aż będzie przyjemnie rumiane i chrupkie w ok. 200 stopniach. A tuż przed podaniem polejcie resztą pesto.

Zobacz też inne przepisy na babeczki:

Zobacz najnowsze przepisy:



KOMENTARZE