Szarpana wieprzowina

Szarpana wieprzowina

Oto klasyka wprost z południa Stanów Zjednoczonych. Tam szarpana wieprzowina jest najczęściej przygotowywana na grillach, gdzie przez długie godziny mistrzowie BBQ pilnują jej niczym najcenniejszego skarbu.

Wbrew pozorom, mięso przygotowane w ten sposób w cale nie jest trudne do zrobienia. Wystarczy dosłownie kilka minut pracy, a potem sporo cierpliwości. Efekt? Zachwycający! Rozpływające się w ustach mięso, które dosłownie rozpada się pod nawet najmniejszym naciskiem. Lepsze niż ktokolwiek mógłby przypuszczać.

Szarpana wieprzowina – jakie mięso sprawdzi się najlepiej?

Aby szarpana wieprzowina wyszła naprawdę dobra, mięso powinno być nieco poprzerastane tłuszczem. Chude kawałki, takie jak np. schab, w trakcie długiego pieczenia zrobią się wiórowate i niezbyt apetyczne. Jeśli wybierzesz mięso, które ma w sobie trochę tłuszczu, wytopi się on w czasie pieczenia i nawilży mięso, sprawiając że będzie wyjątkowo soczyste. Z tego względu szykując szarpaną wieprzowinę warto wybrać łopatkę, karkówkę lub niezbyt chudą szynkę.

Czym doprawić takie mięso?

Sposobów przyprawiania wieprzowiny jest mnóstwo i niemal każdy, kto ją przygotowuje ma swoją własną mieszankę przypraw. Poniżej prezentuję wam mój ulubiony, lekko pikantny zestaw w połączeniu z sokiem pomarańczowym, który tworzy doskonałą marynatę.

Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby nieco poeksperymentować i stworzyć własną kompozycję. Świetnym dodatkiem będą również goździki lub cynamon. Można też pokusić się o przygotowanie bardziej europejskiej wersji z cydrem i ziołami takimi jak oregano lub majeranek.

Jak długo powinna się gotować szarpana wieprzowina?

Cierpliwość to klucz w przypadku szarpanej wieprzowiny. Jeśli chcesz, aby naprawdę rozpadała się przy dotknięciu palcem, musisz dać jej całkiem sporo czasu i pozwolić się piec przez kilka dobrych godzin.

Najczęściej włączam ją rano, tak aby piekła się cały dzień i była gotowa na popołudniowy obiad. Możesz też zostawić ją piekarniku na całą noc. Pamiętaj, że im większy kawałek mięsa, tym dłużej powinien się piec. Zanim skończysz, koniecznie sprawdź, czy mięso można już bez wysiłki porwać na cienkie paski przy pomocy widelca.

Szarpana wieprzowina – w czym zrobić?

Aby przygotować taką wieprzowinę, nie potrzeba żadnych wymyślnych sprzętów. Teoretycznie sprawdzi się najzwyklejsza brytfanka, jednak znacznie lepiej będzie sięgnąć po naczynie, które można zamknąć, gdyż w ten sposób mięso nie będzie się wysuszać w trakcie pieczenia.

Najbardziej lubię przygotowywać wieprzowinę w żeliwnym garnku, który świetnie nadaje się do pieczenia. Możesz też sięgnąć po naczynie żaroodporne. Ważnym jest, aby garnek, którego użyjesz dobrze znosił wysoką temperaturę i nie miał żadnych elementów, które mogłyby się stopić w trakcie pieczenia.

Szarpana wieprzowina – jak podać?

Sposobów na podanie szarpanej wieprzowiny jest mnóstwo. Doskonale sprawdzi się podana solo, jako dodatek do surówki i ziemniaków. Będzie też idealnym zamienników kotletów w burgerach. Czasem przygotowuję z nią tacos tak jak w przypadku tych tacos z szarpanym kurczakiem. Świetnie sprawdzi się również w kanapkach, wrapach i tortillach. Może też być ciekawym dodatkiem do ramenu. Warto w tym wypadku puścić wodze fantazji.

szarpana wieprzowina
szarpana wieprzowina

Przepis: szarpana wieprzowina

Składniki: szarpana wieprzowina

  • 1-1,5 kg łopatki lub karczku

Marynata:

  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 1,5 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • ¾ łyżeczki kminu rzymskiego
  • łyżka musztardy
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 1 cebula
  • 300 ml soku z pomarańczy

Szarpana wieprzowina – jak zrobić

Wszystkie składniki marynaty zmieszaj ze sobą, tak aby powstała dosyć gęsta pasta. Posmaruj nią dokładnie mięso, wmasowując w nie przyprawy.

Na dno naczynia żaroodpornego włóż przekrojoną na pół cebulę. Ułóż na nich mięso, tak aby nie dotykało dna. Wlej sok z pomarańczy i zamknij naczynie. Szarpaną wieprzowinę możesz również przygotować np. w garnku nadającym się do wsadzenia do piekarnika.

szarpana wieprzowina
szarpana wieprzowina

Nagrzej piekarnik do temperatury ok. 110 – 120 stopni. Wstaw do niego naczynie żaroodporne i piecz pod przykryciem przez 6 godzin. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze godzinę.

Gotowe mięso przełóż na deskę i poszarp na cienkie włókna przy pomocy dwóch widelców. Sos jaki pozostał w naczyniu żaroodpornym zredukuj, aby lekko zgęstniał. Możesz go dodać do szarpanej wieprzowiny, aby zyskała jeszcze więcej smaku.

Zobacz też inne przepisy na wieprzowinę

Zobacz też nowe przepisy



KOMENTARZE