Węgierska marynata do mięs
Wszystkie moje wyjazdy do Węgier były udane i zawsze bardzo dobrze je wspominam. Uwielbiam tamtejszą kuchnię i z każdej podróży wracam z głową pełną pomysłów na nowe przepisy i obładowana najróżniejszymi, węgierskimi smakołykami.
Jedną z moich ulubionych pamiątek z Węgier jest wędzona papryka, którą później pachnie połowa przygotowywanych przeze mnie dań. Staram się, aby jej zapas zawsze był w mojej kuchni. Mam nawet taką dosyć kontrowersyjną opinię, że węgierska wędzona papryka jest lepsza od tej hiszpańskiej. Ale to już jest temat na zupełnie osobną dyskusję,
W każdym razie to właśnie dzięki wędzonej papryce w mojej kuchni powstała węgierska marynata do mięs, która idealnie nadaje się do przygotowania np. drobiu i wieprzowiny.
Kiedy mięso przez kilka godzin poleży w takiej marynacie, staje się znacznie bardziej aromatyczne i delikatniejsze. Później wystarczy je jedynie usmażyć lub upiec na grillu albo w piekarniku. I tak oto w magiczny sposób przenosicie się nad Balaton.
Przepis: węgierska marynata do mięs
Węgierska marynata do mięs – składniki:
- 150 ml oleju
- 100 ml wody
- Sok z połowy cytryny
- 3-4 duże ząbki czosnku
- łyżka przecieru pomidorowego
- łyżka wędzonej papryki
- płaska łyżeczka ostrej papryki
- łyżeczka cząbru
- pół łyżeczki lubczyku
- pół łyżeczki pokruszonych ziaren gorczycy
- łyżeczka rozmarynu
- pół łyżeczki pokruszonej czarnuszki
- pół łyżeczki soli
Jak zrobić: węgierska marynata do mięs
Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia marynaty umieść w dużym słoiku. Następnie zakręć go dokładnie i zacznij nim energicznie potrząsać, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
Tak przygotowaną marynatę możesz od razy wykorzystać do zamarynowania mięsa. W tym wydaniu idealnie nadaje się do zrobienia np. kurczaka, indyka lub wieprzowiny. Aby smak dokładniej bardziej wniknął w mięso, możesz je delikatnie ponacinać, a marynatę dokładnie wetrzeć, fundując mięsu delikatny masaż.
Marynatę możesz też zrobić z wyprzedzeniem. W lodówce powinna wytrzymać ponad tydzień.