Jajka marynowane w burakach
Ostatni weekend spędziłam na tworzeniu mnóstwa wielkanocnych przepisów, którymi chciałabym się z Wami podzielić jeszcze przed świętami.
Na pierwszy ogień wybrałam jeden z moim ulubionych, czyli różowe jajka lub jak kto woli jajka marynowane w burakach. Będą doskonałą ozdobą wielkanocnego stołu i co bardzo ważne, ich przygotowanie nie wymaga niemal żadnego wysiłku. Jeśli dotąd ich nie przygotowywaliście, koniecznie spróbujcie w tym roku!
To doskonała alternatywa dla sztucznego barwnika znanego ze sklepów. Skoro więc równie dobry efekt osiągniemy naturalnymi metodami, to nie ma chyba sensu przepłacać. Prawda?
A jeśli macie ochotę na ciekawy, wielkanocny deser, to już teraz polecam wam fałszywe jajka. Zapewniam was, że zaskoczycie nimi wszystkich współbiesiadników.
Przepis jajka marynowane w burakach
Składniki na jajka marynowane w burakach:
- 10 jajek
- Cztery duże buraki
- Cztery szklanki wody
- 1/4 szklanki octu winnego
- Trzy ziarenka ziela angielskiego
- Dwa listki laurowe.
Dodatkowo:
- Trzy łyżki majonezu
- Trzy łyżeczki chrzanu
- Sól.
- Koperek.
Jak zrobić jajka marynowane w burakach?
Na samym początku, pokrój buraki w kostkę, przełóż je do średniej wielkości garnka, dodaj przyprawy, wodę oraz ocet. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj ok. 15 – 20 minut. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia, a następnie przecedź napar.
W międzyczasie, ugotuj jajka na twardo i obierz je ze skorupki. Zanurz je w wystudzonym naparze z buraków, uważając aby wszystkie jajka były dokładnie przykryte. W zależności o tego, jaki efekt chcesz uzyskać, zmodyfikuj czas marynowania się jajek. Skórka stanie się różowa już po pół godzinie. Jeśli jednak zależy ci na tym, aby całe białko przeszło kolorem, możesz spokojnie marynować je nawet 12 godzin i więcej.
Przed podaniem, wymieszaj majonez z chrzanem i solem. Udekoruj jajka przy pomocy rękawa cukierniczego. Na samym końcu przyozdób je koperkiem.