Pieczone falafele

Pieczone falafele

Pieczone falafele to zdrowsza (a moim zdaniem nawet smaczniejsza) wersja popularnej, bliskowschodniej przekąski. Koniecznie przetestujcie!

Falafele (czyli de facto kotleciki z ciecierzycy) są niesamowicie smaczne – wyraziste w smaku i wyjątkowo aromatyczne. Dodajcie do nich hummus, trochę warzyw i sosu tahini, a otrzymacie niebiańską ucztę. Jest tylko jeden szkopuł – prawdziwe falafele smaży się na głębokim tłuszczu, przez co zdecydowanie nie można zaliczyć ich do dietetycznych przekąsek.

I co? Nie ma ratunku? Wybór dieta lub falafelki był zbyt tragiczny, więc postanowiłam nie stawiać się przed nim, przygotowując ich odchudzoną i znacznie mniej kaloryczną wersję. Gwarantuję, że jak tylko ich spróbujecie, natychmiast wrzucicie ten przepis na listę swoich ulubionych receptur.

Gdy przygotujecie pieczone falafele, możecie zaszaleć z dodatkami. Dodajcie do nich świeże lub marynowane warzywa, hummus, tzatziki lub cokolwiek przyjdzie wam na myśl. Możecie podawać je z chlebkami pita, kuskusem lub swojskimi podpłomykami. Bez względu na to, jaką kombinację wybierzecie, zawsze otrzymacie pyszny obiad lub przekąskę gotową do zabrania do pracy lub na piknik.

pieczone falafele


Przepis na pieczone falafele


Składniki na pieczone falafele

  • 300 g suchej ciecierzycy
  • duży pęczek pietruszki
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka pasty tahini
  • skórka starta z 1 cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • garść liści mięty
  • 1,5 łyżeczki kuminu
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/4 łyżeczki kolendry
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

    Do podania:
  • domowe podpłomyki
  • sos tzatziki
  • rzodkiewki
  • ogórek
  • oliwa z oliwek
Przepis na podpłomyki Przepis na sos tzatziki


Jak zrobić pieczone falafele?

Ciecierzycę namocz przez całą noc w wodzie, a następnie dokładnie ją odsącz na sitku.

Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania falafeli umieść w malakserze. Zioła możesz wcześniej z grubsza posiekać, aby łatwiej się je je mieliło. Całość zmiksuj pulsacyjnie, tak aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły, a masa stała się klejąca. Powinno zająć to około 5-10 minut.

Początkowo ciecierzyca będzie raczej sypka, ale po kilku minutach miksowania powinna stać się znacznie bardziej kleista, dzięki czemu będziesz mógł uformować z nich kotleciki.

Przygotuj dużą, płaską blaszkę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Z masy na falafele uformuj kulki (z podanych proporcji wyjdzie ich około 10). Następnie każdą kulkę lekko rozpłaszcz, tak aby powstały kotleciki. Każdego falafela posmaruj niedużą ilością oliwy z oliwek.

Blaszkę z falafelami włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz przez ok. 20 minut, do momentu aż kotleciki lekko się zrumienią, a ich powierzchnia będzie chrupiąca.

Gotowe falafele podawaj np. na domowych podpłomykach, na których rozsmarowałeś tzatziki. Dodaj do nich także pokrojone ogórki i rzodkiewki, a całość skrop oliwą z oliwek.


Zobacz też inne przepisy na obiad:

> Szwedzkie klopsiki

> Makaron ryżowy z wieprzowiną

> Kurczak w sosie mole

> Sos boloński

> Pulpeciki dyniowe

> Chilli z dynią

> Dorsz z sałatką kukurydzianą

> Tortille z serem halloumi

> Kokosowe kotleciki z kurczaka

> Buraki wellington



KOMENTARZE