Souvlaki – greckie szaszłyki

Souvlaki – greckie szaszłyki

Już od dłuższego czasu chodziły za mną greckie smaki. Być może to przez zbyt długo odwlekany urlop, a może po prostu podświadomie wiem, że to właśnie tam można znaleźć naprawdę smaczne i proste potrawy przygotowane z doskonałej jakości składników?

Właśnie dlatego strasznie się ucieszyłam, kiedy natrafiłam na sklep internetowy Greckie Przysmaki, a jeszcze bardziej ucieszyłam się, dowiadując się, że mają stacjonarny sklep w Krakowie.

Chyba nie muszę wspominać, że wyszłam stamtąd obładowana toną greckich produktów? Grecka oliwa, aromatyczne przyprawy i do tego cała masa serów i oliwek (genialne!). No i jeszcze parę słodkości (miody i słodkie przetwory!), bo przecież nie byłabym sobą. Naprawdę można poczuć się jak na wakacjach w Grecji.

Mając wszystkie produkty, od razu zaczęłam przygotowania do wielkiej uczty. Obowiązkowo musiały pojawić się tam souvlaki, czyli aromatyczne, greckie szaszłyki.

Jak z większością tamtejszych dań, nie ma z nimi zbyt wiele roboty, za to jest sporo radości w trakcie jedzenia. Takie szaszłyki możecie przygotować z różnych rodzajów mięsa, jednak tym razem mój wybór padł na kurczaka.

Souvlaki możecie przygotować na grillu, albo w piekarniku – za każdym razem wychodzą równie dobrze. Jeśli chcecie dodać im nieco więcej aromatu, zamiast szpadek lub patyczków do grilla, użyjcie łodyg rozmarynu pozbawionych listku. Gwarantuję, że nie pożałujecie.

Souvlaki

Przepis na souvlaki – greckie szaszłyki

Składniki na souvlaki – greckie szaszłyki:

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek
  • 2,5 łyżki przyprawy do souvlaki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Skórka starta z 1/4 cytryny
  • sól
  • garść świeżych liści mięty

Jeśli nie posiadasz przyprawy do souvlaki:

  • łyżeczka oregano
  • pół łyżeczki ostrej papryki (najlepiej w płatkach)
  • ¼ łyżeczki kuminu
  • Łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki

Dodatkowo:

  • Chlebki pita lub podpłomyki
  • Sos tzatziki
  • oliwki
  • świeże warzywa

Przepis na chlebki pita Przepis na podpłomyki Przepis na sos tzatziki

Jak zrobić souvlaki – greckie szaszłyki?

Aby przygotować souvlaki musisz rozpocząć od przygotowania mięsa. Piersi z kurczaka umyj i oczyść z ewentualnych chrząstek lub niepotrzebnych błonek. Następnie pokrój mięso w dużą kostkę o boku około 2-3 centymetrów. Kawałki nie muszą być idealnie równe, ale dobrze, aby miały mniej więcej podobny rozmiar, gdyż to umożliwi równomierne gotowanie.

Przygotuj marynatę do souvlaki – wymieszaj mieszankę przypraw (lub wszystkie przyprawy, jeśli nie używasz mieszanki) z oliwą z oliwek, sokiem i skórką z cytryny, solą oraz rozgniecionym na pastę czosnkiem. Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka, a następnie całość dokładnie wymieszaj. Przykryj folią spożywczą i odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin, aby smaki dokładnie się połączyły.

Kiedy mięso się zamarynuje, nabij je na szpadki lub patyczki do szaszłyków. Postaraj się nie ściskać mięsa za mocno – wystarczy kilka kawałków na każdą szpadkę. Następnie rozłóż szaszłyki luźno w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut, do momentu aż mięso lekko się zarumieni. Souvlaki możesz także przygotować na grillu.

Tak przygotowane szaszłyki podawaj z chlebkami pita (lub podpłomykami), oliwkami, oliwą z oliwek, sosem tzatziki oraz świeżymi warzywami.

Zobacz też inne przepisy na obiad:

>> Kuskus z kalafiora

>> Tarta z botwinką

>> Klopsiki w sosie musztardowym

>> Szwedzkie klopsiki

>> Makaron ryżowy z wieprzowiną

>> Kurczak w sosie mole

>> Chili z dynią

Wpis powstał przy współpracy ze sklepem greckieprzysmaki.pl


KOMENTARZE