Koreczki z tortilli

Koreczki z tortilli

To jedna z tych przekąsek, które zawsze ekspresowo znikają z talerzy. Koreczki z tortilli zawsze robią furorę na każdym spotkaniu ze znajomymi lub rodziną. Doskonale się prezentują i ktoś kto nigdy ich nie przygotowywał może pomyśleć, że spędziliście nad nimi naprawdę długie godziny.

Tymczasem te efektowne koreczki to zaledwie kilkanaście minut roboty. Za ich przygotowywanie możecie zabrać się nawet w momencie, gdy goście już dzwonią do drzwi.

Kiedy koreczki z tortilli sprawdzą się najlepiej?

Te proste koreczki to wręcz wymarzona przekąska na imprezę sylwestrową, grilla, urodziny lub imieniny. Nawet jeśli na przyjęcie zapowiedziała się większa liczba gości, przygotowanie porcji na nich wszystkich nie powinno stanowić większego problemu. Nie zajmie też wiele czasu.

Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby delektować się smakiem tej przekąski w zdecydowanie mniejszym gronie. Wręcz idealnie sprawdzą się na lekką kolację lub przekąskę do podjadania w czasie oglądania ulubionego filmu lub serialu. Będą doskonałą (i zdrowszą) alternatywą dla chipsów i im podobnych.

Czym urozmaicić koreczki z tortilli?

Pamiętaj, że zaprezentowana poniżej lista składników jest tylko propozycją. Smak koreczków możesz niemal dowolnie modyfikować, dostosowując je do własnych preferencji oraz zawartości lodówki.

Doskonale sprawdzą się w nich inne warzywa – zarówno świeże jak i te marynowane. Warto sięgnąć chociażby po marynowaną paprykę, korniszony lub rzodkiew.

Zamiast szpinaku możesz wykorzystać sałatę, rukolę lub inną zieleninę. W zastępstwie szynki wyśmienicie sprawdzi się chociażby salami. Jeśli chcesz przygotować wersję wegetariańską, wykorzystaj ulubiony rodzaj sera żółtego.

Jakie tortille sprawdzą się najlepiej?

Przygotowując te koreczki sięgnęłam po najzwyklejsze pszenne tortille, które można znaleźć niemal w każdym sklepie. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać nieco inny rodzaj. Świetnym pomysłem będzie użycie tych z różnego rodzaju ziarnami. Pięknie prezentować się będą tortille szpinakowe, pomidorowe lub paprykowe. Jeśli masz więcej czasu, możesz też przygotować tortille samodzielnie, co z pewnością zrobi wrażenie na gościach.

Koreczki z roladkami z tortilli
Koreczki z roladkami z tortilli

Przepis na koreczki z tortilli

Składniki na koreczki z tortilli

  • 3 tortille pszenne
  • 3-4 łyżeczki musztardy
  • 6 plastrów dobrej jakości szynki
  • 1 czerwona papryka
  • 3 garści szpinaku

Dodatkowo:

  • Oliwki do dekoracji

Jak zrobić koreczki z tortilli

Na kuchennym blacie lub desce ułóż tortille. Na każdą z nich wyłóż porcję musztardy, a następnie dokładnie ją rozsmaruj po całej powierzchni placka. Następnie na każdej z tortilli rozłóż równomiernie po garści szpinaku i dwa plastry szynki. W dolnej części tortilli ułóż kilka kawałków papryki pokrojonej w słupki.

Następnie zwiń tortille w ciasny rulon. Pokrój je na plasterki o grubości około 2-3 cm. Każdy z nich przebij wykałaczką z oliwką. Chcąc ułatwić sobie zadanie, możesz najpierw wbić wykałaczki w odpowiednie miejsca w roladki, a dopiero później pokroić je w plastry.

Koreczki podawaj natychmiast, chociaż możesz też przygotować je z wyprzedzeniem.

Zobacz też inne przepisy na przekąski

Zobacz też nowe przepisy



KOMENTARZE