Różowe jajka

Różowe jajka

Mogłoby się wydawać, że w kwestii jajek na Wielkanoc niewiele da się już wymyślić. Oczywiście, można zaserwować gościom różnego rodzaju faszerowane jajka, ale też nie każdy ma ochotę na mnóstwo eksperymentów.

A co powiedzielibyście na to, żeby doskonale znaną klasykę zaserwować w nieco innym i odświeżonym wydaniu? Właśnie tym są różowe jajka, które są wariacją na temat klasycznych jajek z majonezem. Będą pięknie prezentować się na wielkanocnym stole, ale też z powodzeniem sprawdzą się roli przekąski na różnego rodzaju imprezach i spotkaniach w gronie przyjaciół. Jedynym problemem jest, że znikają w ekspresowym tempie, dlatego warto przygotować ich nieco więcej niż mogłoby się wydawać, że to konieczne.

Jak długo marynować różowe jajka?

Szykując taką przekąskę nie musisz się spieszyć – jajka mogą spędzić w marynacie 24 a nawet 48. Wszystko zależy od tego jaki efekt chcesz osiągnąć. Im dłużej jajka będą leżeć w zalewie (i im ona będzie mocniejsza) tym głębiej przeniknie kolor, a barwa będzie intensywniejsza.

Jeśli chcesz zachować białe wnętrze jajek, które tak jak na zdjęciach ma być jedynie otoczone różową ramką, wystarczy że na marynowanie przeznaczysz zaledwie kilka godzin.

Jajka, które spędzą w zalewie kilkadziesiąt godzin, będą miały nieco więcej smaku, jednak wówczas będą zabarwione na wskroś, a być może zmieni się także kolor żółtka. Oczywiście nie jest to nic złego – w pełni różowe jajka wciąż stanowią przepyszną przekąskę, chociaż po prostu prezentują się nieco inaczej.

Czym jeszcze można zafarbować jajka?

Oczywiście kolor różowy nie jest jedynym, na jaki można zabarwić białka jajek. Uważam, że różowe prezentują się najładniej i są najłatwiejsze do uzyskania, jednak nie jest to jedyna opcja.

Jeśli masz ochotę na kulinarne eksperymenty, spróbuj uzyskać zielony kolor przy pomocy herbaty matcha lub sproszkowanego, młodego jęczmienia. Żółtą barwę osiągniesz dodając do zalewy kurkumę z kolei niebieskie jajka powstaną w wyniku zanurzenia w soku z czerwonej kapusty z dodatkiem soku cytrynowego.

Pamiętaj, że do barwienia jajek powinno się używać wyłącznie naturalnych barwników, takich jak soki warzyw lub owoców.

Roboty kuchenne - wybierz na Ceneo.pl

Z jakim farszem można podać różowe jajka?

Warto pamiętać, że różowe jajka już same w sobie są doskonałą przekąską, która doskonale sprawdzi się na wielkanocnym stole lub w czasie różnego rodzaju imprez.

Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby nieco podkręcić ich smak, możesz dodatkowo przygotować do nich pyszny farsz. Doskonale sprawdzi się nadzienie musztardowe, curry, z pieczarek, z suszonymi pomidorami lub z chrzanem i szynką.

Poza dekoracją z majonezu, jajka warto przyozdobić sporą ilością ziół, których kolor będzie pięknie kontrastować z różem i bielą.

różowe jajka
Różowe jajka

Przepis na różowe jajka

Składniki na różowe jajka

  • 6 jajek
  • 2 średniej wielkości ugotowane buraki
  • ok. 400-500 ml soku z buraków
  • 150 ml octu
  • 3 goździki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli

Do dekoracji:

  • majonez
  • świeże zioła np. tymianek, pietruszka lub szczypiorek

Jak zrobić różowe jajka?

Przygotowania rozpocznij od ugotowania jajek na twardo. Pamiętaj, aby nie robić tego zbyt długo, ponieważ wówczas dookoła żółtek może pojawić się niezbyt estetyczna, szara obwódka. Następnie obierz jajka ze skorupek, uważając aby nie uszkodzić białka.

W międzyczasie przygotuj zalewę. Buraki pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Zalej je sokiem z buraków, dodaj rozgnieciony ząbek czosnku oraz goździki. Całość dopraw solą, cukrem oraz pieprzem, a następnie podgrzej, uważając aby nie doprowadzić płynu do wrzenia.

Do ciepłej zalewy włóż jajka, zwracając uwagę, aby płyn i buraki dokładnie je przykryły ze wszystkich stron. Całość odstaw w chłodne miejsce na minimum 3 godziny.

Gdy różowe jajka będą gotowe, wystarczy wyjąć je z marynaty, delikatnie osuszyć i przekroić wzdłuż na połówki. Możesz przygotować do nich specjalny farsz, jednak będą smakować doskonale już z samym majonezem i prostą dekoracją z ziół.

Zobacz też inne przepisy na faszerowane jajka

Zobacz też nowe przepisy



KOMENTARZE