Ciasto parzone – na eklery, karpatkę i ptysie – przepis podstawowy

Ciasto parzone – na eklery, karpatkę i ptysie – przepis podstawowy

Przepis na ciasto parzone to jedna z tych receptur, którą powinien znać każdy kucharz. Do zrobienie ciasta parzonego bardzo długo przygotowywałam się psychicznie. W końcu wcześniej naoglądałam się mnóstwa programów kulinarnych, w których przekonywano mnie, że to niezwykle trudna sztuka, która udaje się tylko wybrańcom namaszczonym przez bogów cukiernictwa. Zły układ planet lub chwila nieuwagi miały sprawić, że wszystkie moje wysiłki skończą się spektakularną klapą. Dlatego kiedy po raz pierwszy miałam wypróbować przepis na ciasto parzone, drżały mi nie tylko ręce, ale i serce. W końcu tak wiele mogło pójść nie tak!

Jak myślicie, co się okazało? Zrobienie ciasta parzonego to łatwizna, a na dodatek całkiem niezła zabawa. I nie wynika to z mojego talentu cukierniczego, bo tego akurat zdecydowanie mi brakuje. Po prostu, nie wiedzieć czemu, wokół tego przepisu narosła cała masa fałszywych mitów. Tymczasem jeśli tylko macie silną rękę lub mikser, wszystko powinno się udać już za pierwszym razem. Po prostu przesiejcie dokładnie mąkę i dajcie sobie trochę czasu – dosyć szybko odkryłam, że robienie tego ciasta jest wyjątkowo relaksujące.

Jeśli już opanujecie sztukę przygotowywania ciasta parzonego, otwierają się przed wami niesamowite możliwości. Możecie przygotować chociażby hiszpańskie churros lub pyszne pączki wiedeńskie. Ciasto parzone jest również niezbędne do przygotowania ptysiów (także tych w wersji mini), eklerów lub maleńkiego groszku ptysiowego, który dodaje się do zup. Możliwości są właściwie nieograniczone i chętnie poczytam o waszych pomysłach na wykorzystanie tego ciasta. Koniecznie napiszcie mi o nich w komentarzach!


Przepis na ciasto parzone

Składniki:

  • 250 ml wody
  • 125 g masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 4 jajka

Przepis na ciasto parzone

Jak zrobić ciasto parzone?

W średniej wielkości garnku zagotuj wodę. Dodaj do niej masło i poczekaj aż całkowicie się rozpuści. Na gotującą się wodę wsyp przesianą mąkę. Całość bardzo energicznie mieszaj, tak aby dokładnie rozprowadzić mąkę. Ciasto powinno szybko się związać, stać się szkliste i łatwo odchodzić od garnka.

Zdejmij masę z palnika i odstaw do wystygnięcia. Kiedy będzie chłodne, zmiksuj je z jajkami, tak aby otrzymać jednolitą, gęstą masę.

Tak przygotowane ciasto możesz przełożyć do rękawa cukierniczego, aby na papier do pieczenia wyciskać z niego takie kształty, jakich potrzebujesz.

W przypadku churros i pączków wiedeńskich ciasto będzie smażone. Z kolei w przypadku ptysiów ciasto jest pieczone.

Ciasto parzone pieczemy zwykle około 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza – do momentu aż będzie całkowicie wysuszone, chrupiące i lekko złociste. Po wystudzeniu nadaje się do przełożenia kremem, lub bitą śmietaną.



KOMENTARZE