Ramen z kurczakiem

Ramen z kurczakiem

Ramen z kurczakiem to idealne danie na jesienne dni. Koniecznie wpiszcie je na listę “do zrobienia”

Wiem, że niektórzy podchodzą do ramenu z zabójczą powagą. Tymczasem ja jestem zdania, że to danie daje nam dużą swobodę w kwestii dodatków i sposobu przygotowania. Dziś przedstawiam wam moją wersję rej zupy: przepyszny ramen z kurczakiem.

Cytrusowy, lekko pikantny i niezwykle aromatyczny bulion. A do tego przepyszne mięso i dodatki. Czego można chcieć więcej? Chyba już tylko dokładki.

Ramen z kurczakiem

Przepis na ramen z kurczakiem

Składniki na ramen z kurczakiem

Bulion:

  • 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego
  • skórka obrana z połówki cytryny
  • skórka obrana z połowy pomarańczy
  • 2-3 gwiazdki anyżu
  • laska cynamonu
  • ok. 5 cm kawałek imbiru
  • ok. 5 listków kafiru
  • 1 papryczka chili
  • łyżeczka sosu sojowego
  • pół łyżeczki sosu ostrygowego (opcjonalnie)

Kurczak:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 400 ml soku z pomarańczy
  • łyżeczka przyprawy pięciu smaków
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka sosu hoisin
  • łyżeczka miodu

Dodatkowo:

  • małe pieczarki
  • 2 arkusze glonów nori
  • cebula dymka
  • świeże rzodkiewki
  • kiełki rzodkiewki
  • makaron udon (lub inny makaron azjatycki np. ryżowy (w wersji bez glutenu) lub ramen)

Jak zrobić ramen z kurczakiem

Bulion przelej do garnka. Dodaj do niego anyż, cynamon, skórkę z pomarańczy, skórkę z cytryny, liście kafiru, przekrojoną na pół papryczkę chili oraz imbir pokrojony w średniej grubości plasterki. Dopraw sosem sojowym i ostrygowym. Gotuj na niewielkim ogniu pod przykryciem przez około 40 minut.

W osobnym garnku umieść piersi z kurczaka. Zalej je sokiem z cytryny. Dodaj wszystkie przyprawy i dodatki. Płyn powinien całkowicie zakrywać przykrywać mięso. W razie potrzeby dodaj trochę wody. Całość gotuj przez ok. 35 minut pod przykryciem na niedużym gazie. Mięso powinno być miękkie i całkowicie ugotowane, a sos powinien nieco zgęstnieć.

Gdy mięso będzie gotowe, wyjmij je z sosu i przełóż na desce. Przy pomocy widelca poszarp je na cieniutkie włókna. Dodaj do mięsa kilka łyżek sosu w którym się gotował – mięso powinno się delikatnie posklejać, ale nie powinno w nim pływać.

Z pieczarek usuń nóżki. Podsmaż je oraz kapelusze na niewielkiej ilości oleju do momentu aż się zarumienią.

Rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki, a cebulę dymkę posiekaj pod kątem. Glony nori porwij na mniejsze kawałki

Przygotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.

W miskach ułóż porcję makaronu. Zalej je bulionem. W misce ułóż obok siebie mięso kurczaka, pieczarki, plasterki rzodkiewki. Dodaj kilka kawałków glonów nori. Całość udekoruj kiełkami rzodkiewki oraz dymką. Podawaj na ciepło.

Być może zainteresują cię również te przepisy:

> Spring rolls z kurczakiem

> Azjatyckie kotleciki rybne

> Curry z ciecierzycą – chana masala

> Kokosowa zupa z kurczakiem

> Szybkie czerwone curry z wieprzowiną

> Wieprzowina na ostro



KOMENTARZE